ریحان Ocimum basilicum

w w w . e t e b a r e n o v i n . i r

چاقوی سبزی

موارد مصرف ریحان

نام علمی گیاه: Ocimum basilicum

نام انگلیسی: Sweet basil

نام فارسی: ریحان

اثرات درمانی : ریحان به عنوان یک سبزی خوراکی می باشد که برگ های خشک شده ی آن به عنوان طعم دهنده و برای کمک به هضم غذا استفاده می شود .

از برگ و گل این گیاه از قدیم به طور سنتی به عنوان ضد نفخ، افزایش دهنده ی شیر، درمان برخی ناراحتی های قلبی، اشتها آور و ضد تشنج استفاده می شد .از عصاره ی ریحان در مار گزیدگی برای خنک کردن محل گزش استفاده می شود،همچنین باکتری های پوستی را در محل جوش های صورت از بین می برد (5).از خواص دیگر این گیاه می توان به درمان برونشیت، سرفه، درد گوش و ورم سینوس ها، درمان سوء هاضمه، نفخ شکم و رفع حالت تهوع، درمان سرماخوردگی، تب، آنفولانزا و بیماری های عفونی، درمان اضطراب و افسردگی، ضعف، خستگی و حمله های میگرنی اشاره کرد (5،6 ).این گیاه به طور سنتی در مناطق مختلف ایران برای درمان دل درد، یبوست، رفع کم خونی، جلوگیری از سکته قلبی و التیام زخم دهان استفاده می شود .دم کرده ی 20 تا 50 در هزار از برگ ریحان نیروزا، مقوی و مدر دارد.مصرف آن برای رفع سردردهای یکطرفه، سردردهای عصبی، تقویت عمل دستگاه گوارش، سرگیجه، آنژین و سیاه سرفه توصیه شده است

مکانیسم اثر ریحان

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر ریحان:

اثرات فارماکولوژی متعددی برای ریحان از جمله اثرات ضد میکروبی و ضد قارچی بیان شده است.اثر ضد میکروبی گیاه ریحان بر روی باکتری ها و قارچ های مختلف اثبات شده است و اثر خوبی بر روی درماتوفیت ها نشان داده است.همچنین عصاره ی آبی و الکلی برگ های ریحان فعالیت ضد زخم زایی در دستگاه گوارش موش های آزمایشگاهی نشان داده است که این اثر مربوط به فلاونوئیدهای موجود در این گیاه می باشد.دانه ی ریحان لعاب فراوان دارد و چون نرم کننده است در رفع التهاب کلیه و ترشحات زنانگی مورد مصرف قرار می گیرد (2).گیاه ریحان دارای خاصیت ضد هلیکوباکترپیلوری بوده و خاصیت آنتی اکسیدانی آن به اثبات رسیده است.همچنین دارای اثر ضد هیپرلپیدمی می باشد.عصاره ی گیاه ریحان باعث مهار اسیدهای آمینه ی تحریکی و نیز کاهش اثرات ضد دردی است.لینالول موجود در این گیاه فعالیت گلوتامات را در آزمایش های برون تنی (به عنوان آنتاگونیست رقابتی) و در آزمایشات درون تنی تشنج ناشی از NMOD و Quin را بلوک می کند و سبب کاهش آزاد شدن گلومات می شود.

فارماکوکینتیک ریحان

ترکیبات اصلی و دارویی گیاه ریحان:

بخش عمده و مهم اسانس گیاه ریحان فنیل پروپانوئیدها می باشند که 90 درصد ترکیبات اسانس را شامل می شوند.مهمترین ترکیبات فنیل پروپانوئیدی این گیاه شامل اوژنول، متیل اوژنول، فنیل سینامات، متیل چاویکول و المیسین می باشند که به اسانس ریحان خاصیت دارویی می دهند (1).همچنین اسانس این گیاه شامل کارواکرول، تیمول و لینالول می باشد.سرشاخه های این گیاه علاوه بر اسانس شامل تانن ها، گلیکوزیدها و ساپونین ها هستند.

هشدار ها ریحان

احتیاط مصرف گیاه ریحان:

استفاده از اسانس این گیاه برای کودکان و زنان باردار منع مصرف دارد.استراگول موجود در ریحان در حیوانات سبب ایجاد سرطان کبد شده است. اما برای انسان غیرسمی است، ولی بهتر است میزان دوز مصرفی اسانس ریحان با احتیاط و به میزان کم مصرف گردد


شماره خبر : 190095 - دوشنبه 3 آبان 1400 ساعت 11:14:07
1400 copyright.