اسید سیتریک چیست؟
اسید سیتریک یک اسید ضعیف است که به طور طبیعی در تمام مرکبات یافت میشود. برخلاف اسیدهای قوی، اسیدهای ضعیف فقط در محلول تا حدی یونیزه میشوند. اگر تا به حال دندانهایتان را در لیمو یا هر مرکبات دیگری فرو برده باشید، اسید سیتریک را چشیدهاید. اما فقط مرکبات ترش نیستند که اسید سیتریک دارند. همه گیاهان و حیوانات مقدار کمی از آن را دارند. یک دلیل این است که یک واسطه مهم در متابولیسم است، مسیری که به بدن شما اجازه میدهد از کربوهیدراتها، چربیها و پروتئینها انرژی دریافت کند. در این مطلب ضمن معرفی این ماده پرکاربرد، به بررسی بهترین روش خرید اسید سیتریک در ایران می پردازیم. با ما همراه باشید.
خواص فیزیکی و شیمیایی اسید سیتریک
اسید سیتریک هیچ رنگی ندارد. بوی خاصی هم ندارد. اگر مقداری از آن را روی زبان خود قرار دهید، طعم اسید را حس خواهید کرد. ممکن است طعم شیرین و ترش دلپذیری داشته باشد. اسید سیتریک به خودی خود جامد است. اگر آن را در محلول قرار دهید، pH به غلظت آن بستگی دارد. pH آب لیمو حدود 2 یا 3 است. فرمول مولکولی اسید سیتریک C6H8O7 است. این بدان معناست که حاوی شش اتم کربن، هشت اتم هیدروژن و هفت اتم اکسیژن است. به راحتی در آب حل میشود.
انواع اسید سیتریک از نظر خشک و آبدار
به طور کلی ما دو نوع اسید سیتریک خشک و آبدار داریم. در نوع اول هیچ مولکول آبی در فرمول اسید یافت نمی شود. در حالیکه در اسید سیتریک مونوهیدرات یا آبدار، یک مولکول آب وجود دارد. هر کدام از این نوع ها کاربردهای مخصوص خود را دارد که در ادامه با آن ها آشنا می شویم.
انواع طبیعی و مصنوعی اسید سیتریک
بسیاری از مواد غذایی و غیرغذایی بستهبندیشده، مانند لوازم آرایشی و محصولات شوینده، حاوی اسید سیتریک مصنوعی هستند، نه نوع طبیعی آن. تولیدکنندگان، نسخهای مصنوعی از اسید سیتریک را به غذاهای فرآوریشده اضافه میکنند. داروهایی که حاوی اسید سیتریک هستند برای درمان مشکلات سلامتی مانند سنگ کلیه و لخته شدن خون استفاده میشوند.
چرخه اسید سیتریک چیست؟
این مسیر متابولیکی است که بدن شما برای تبدیل غذا به انرژی از آن استفاده میکند. این فرآیند عمدتاً در کبد، ماهیچه و کلیههای شما اتفاق میافتد.
منابع طبیعی اسید سیتریک
شما میتوانید اسید سیتریک را در بسیاری از منابع طبیعی پیدا کنید. غذاهایی که سرشار از اسید سیتریک طبیعی هستند، مرکبات، به ویژه آب لیمو و لیموترش هستند. سایر میوهها و سبزیجات نیز حاوی مقداری اسید سیتریک طبیعی هستند. این غذاها بیشترین مقدار اسید سیتریک طبیعی را دارند:
- لیموترش
- لیمو شیرین
- پرتقال
- گریپ فروت
- انواع توت (به جز زغال اخته)
- آناناس
سایر میوهها و سبزیجات حاوی اسید سیتریک عبارتند از:
- گوجه فرنگی
- کلم بروکلی
- هویج
- برخی فلفلها
منابع مصنوعی اسید سیتریک
در حالی که اسید سیتریک یک ماده طبیعی در بسیاری از میوهها و سبزیجات است، بیشتر آنچه در غذاهای فرآوری شده یافت میشود، به صورت شیمیایی تولید میشود. در سراسر جهان، سالانه بیش از 2 میلیون تن اسید سیتریک تولید میشود. این ماده با تخمیر قندهایی مانند ملاس و نشاسته ذرت توسط آسپرژیلوس نیجر، که نوعی قارچ یا کپک است، ساخته میشود. نام دیگر آسپرژیلوس نیجر، کپک سیاه است. این کپک قندها را به اسید سیتریک تبدیل میکند که استفاده از آن در غذاها، لوازم آرایشی و سایر محصولات بیخطر است.
کاربردهای اسید سیتریک
اسید سیتریکی که به بسیاری از غذاها و نوشیدنیها، داروها، محصولات مراقبت شخصی و محصولات تمیزکننده اضافه میشود، به صورت مصنوعی تولید میشود. از آن به عنوان یک ماده ضد میکروبی، آنتیاکسیدان، طعمدهنده و موارد دیگر استفاده میشود. این نوع اسید سیتریک در موارد زیر استفاده میشود:
صنایع غذایی:
اسید سیتریک اغلب به غذاها و نوشیدنیهای بستهبندی شده اضافه میشود. به تازه نگه داشتن غذاهای کنسروی و شیشهای برای مدت طولانی کمک میکند. میتواند از قهوهای شدن برخی از محصولات تازه برش داده شده، مانند سیبهای خرد شده، جلوگیری کند. اسید سیتریک همچنین میتواند به غلیظ شدن غذاها کمک کند یا طعم کمی ترش به آنها بدهد. به همین دلیل است که ممکن است اسید سیتریک را به عنوان یک ماده تشکیل دهنده در برخی از بستنیها، سوربتها یا نوشابهها مشاهده کنید.
تولید دارو
برخی از کرمها حاوی اسید سیتریک هستند تا به پاکسازی عفونتهای پوستی کمک کنند. سایر داروهای اسید سیتریک که به صورت خوراکی مصرف میکنید میتوانند میزان اسید ادرار شما را کاهش دهند. این میتواند به جلوگیری از سنگ کلیه کمک کند. همچنین ممکن است اسید سیتریک را برای اسیدوز متابولیک، تجمع اسید در بدن، مصرف کنید.
مکملها
برخی افراد مکملهای سیترات کلسیم مصرف میکنند که میتواند به جلوگیری از سنگ کلیه کمک کند.
محصولات مراقبت شخصی
وقتی تولیدکنندگان اسید سیتریک را با سایر مواد مخلوط میکنند، میتوانند ترکیبی به نام “آلفا هیدروکسی اسید” تشکیل دهند که به صاف شدن پوست شما کمک میکند. همچنین در برخی از لوازم آرایشی و بهداشتی مانند رژ لب، اسپری مو و دئودورانت وجود دارد تا به ماندگاری بیشتر آنها کمک کند.
پاککنندههای خانگی
از آنجا که اسید سیتریک میتواند رسوبات آب سخت را از بین ببرد، اغلب آن را در مواد شوینده ماشین ظرفشویی مشاهده خواهید کرد. سایر پاککنندههای خانگی نیز آن را به عنوان یک ماده تشکیل دهنده در خود جای میدهند زیرا میتواند به از بین بردن لکهها و بوها کمک کند.
ضدعفونیکنندهها و محصولات تمیزکننده
از آنجایی که اسید سیتریک برخی از انواع باکتریها و ویروسها را از بین میبرد، آن را در اسپریهای حشرات، محصولاتی که قارچ یا جلبک را از بین میبرند، ضدعفونیکنندههای دست و حتی برخی از دستمالهایی که برای پاک کردن بینی خود استفاده میکنید، خواهید یافت. اسید سیتریک میتواند با خیال راحت سموم را از خاک آلوده حذف کند و حتی زبالههای هستهای را تمیز کند.
فواید سلامتی اسید سیتریک
دلایل زیادی برای افزودن اسید سیتریک به غذا، دارو یا سایر محصولات وجود دارد. میتواند:
به عنوان ماده نگهدارنده عمل کند: از آن برای تازه نگه داشتن غذا برای مدت طولانیتر استفاده میشود. در برخی موارد، ممکن است از بوتولیسم ناشی از غذا جلوگیری کند، بیماریای که میتواند توسط غذاهای کنسرو شده خانگی که اسید کمی دارند ایجاد شود.
بهبود هضم غذا: اسید سیتریک ممکن است منجر به تغییراتی در روده شما شود که به هضم و جذب مواد مغذی از غذایی که میخورید کمک میکند. برخی مطالعات همچنین نشان میدهند که ترکیب میکروبیوم روده را به روشهای مفیدی تغییر میدهد.
از کلیهها محافظت میکند: محلول اسید سیتریک و سیترات سدیم میتواند از سنگ کلیه جلوگیری کند. همچنین ممکن است به نقرس کمک کند. این ماده با کاهش اسیدیته خون و ادرار شما عمل میکند.
از آسیب اکسیداتیو جلوگیری میکند: اسید سیتریک یک آنتیاکسیدان طبیعی است و ممکن است در برابر اختلالاتی که بر متابولیسم، سیستم عصبی و قلب تأثیر میگذارند، مزایای محافظتی داشته باشد.
آیا اسید سیتریک برای شما مضر است؟
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) میگوید اسید سیتریک در محصولات غذایی و پوستی “به طور کلی بیخطر” شناخته میشود و میتواند فواید سلامتی داشته باشد. با این حال، برخی از متخصصان فکر میکنند که تحقیقات بیشتری لازم است.
اسید سیتریک ممکن است باعث موارد زیر شود:
سوزش پوست: وقتی برای مدت طولانی با پوست شما تماس پیدا کند، میتواند باعث سوزش، تورم یا کهیر شود.
درد چشم: اگر اسید سیتریک وارد چشمان شما شود، سوزش ایجاد میکند. در این صورت، چشمان خود را به مدت چند دقیقه با آب فراوان بشویید. اگر از لنزهای تماسی استفاده میکنید، هر چه سریعتر آنها را از چشم خود خارج کنید.
مشکلات دندان: نوشیدنیها و آبنباتهایی که حاوی اسید سیتریک هستند میتوانند مینای دندان (لایه بیرونی) شما را از بین ببرند. این امر میتواند دندانهای شما را حساستر، زردتر و احتمال پوسیدگی دندان را افزایش دهد.
ناراحتی معده: اگر دارویی حاوی اسید سیتریک را از طریق دهان مصرف کنید، ممکن است عوارض جانبی مانند حالت تهوع یا استفراغ داشته باشید.
گاهی اوقات، داروهای حاوی اسید سیتریک میتوانند عوارض جانبی شدیدی مانند موارد زیر ایجاد کنند:
- گیجی
- سبکی سر
- درد قفسه سینه
- ضربان قلب سریع
- درد
- سوزن سوزن شدن یا بیحسی در دستها یا پاها
- خستگی
اگر متوجه هر یک از این علائم شدید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
از کجا اسید سیتریک بخریم
اگر به دنبال اطلاع از قیمت اسید سیتریک هستید و یا قصد خرید عمده و خرد این محصول را دارید، میتوانید اسید سیتریک را به صورت آنلاین یا تلفنی از اسید آنلاین سفارش دهید. این مجموعه با داشتن طیف کاملی از انواع برندهای اسید سیتریک ایرانی و وارداتی، آماده ارائه بهترین محصولات با کمترین قیمت به شما عزیزان است. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به وبسایت اسید آنلاین به نشانی acidonline.net است. همچنین شماره تلفن های این مجموعه شامل ۰۲۶۹۱۰۰۵۵۲۵ و ۰۹۹۲۸۸۸۹۷۱۹ می باشد. محصولات اسید آنلاین همگی دارای مجوز مصرف، آنالیز دقیق و برگه گمرکی شفاف می باشند.
خلاصه مطلب
اسید سیتریک ترکیبی است که به طور طبیعی در مرکبات و بسیاری از غذاهای دیگر یافت میشود. همچنین یک ماده رایج در غذاهای فرآوری شده و لوازم آرایشی است که در آنها اسید سیتریک تولید شده به عنوان یک ضد میکروب و نگهدارنده استفاده میشود. اسید سیتریک فواید سلامتی دارد، اما ممکن است به پوست، معده یا دندانهای شما نیز آسیب برساند.
سوالات متداول در مورد اسید سیتریک
1-اسید سیتریک چه تاثیری بر بدن شما دارد؟
اسید سیتریک اثرات احتمالی زیادی بر بدن دارد. میتواند به کلیههای شما کمک کند و به عنوان یک آنتیاکسیدان عمل کند. ممکن است به رودههای شما کمک کند تا مواد مغذی بیشتری را جذب کرده و التهاب را کاهش دهند. اسید سیتریک یک واسطه طبیعی در متابولیسم شماست. اما اسید سیتریک بیش از حد ممکن است به دندانها، معده یا پوست شما آسیب برساند.
2-آیا اسید سیتریک ویتامین C است؟
خیر. ویتامین C اسید اسکوربیک است نه اسید سیتریک. ویتامین C و اسید سیتریک فرمول شیمیایی مشابهی دارند. تنها تفاوت این است که اسید سیتریک هفت اتم اکسیژن دارد، در حالی که ویتامین C شش اتم اکسیژن دارد. اسید سیتریک اسیدیتر از اسید اسکوربیک است.
3-چه کسی نباید اسید سیتریک مصرف کند؟
اسید سیتریک به طور کلی بیخطر در نظر گرفته میشود. اما برخی افراد فکر میکنند اسید سیتریک تولید شده ممکن است در التهاب و بیماریهایی از آسم گرفته تا فیبرومیالژیا نقش داشته باشد. اگر نگران اسید سیتریک در غذاهای خود هستید، در مورد نگرانیهای خود با پزشک خود صحبت کنید.
4-آیا استفاده از اسید سیتریک هر روز بیخطر است؟
به طور کلی مصرف غذاهای حاوی اسید سیتریک بیخطر است. با این حال، مصرف بیش از حد اسید سیتریک میتواند به مرور زمان به مینای دندان شما آسیب برساند. بهتر است اسید سیتریک را در حد اعتدال مصرف کنید. همچنین میتوانید بعد از خوردن یا آشامیدن دهان خود را بشویید، از نی استفاده کنید و غذاهای دیگری را که اسید کمتری دارند، بخورید.
5-آیا اسید سیتریک قند خون را افزایش میدهد؟
اسید سیتریک ممکن است بر سطح قند خون تأثیر بگذارد. با این حال، مطالعات نتایج متناقضی یافتهاند، برخی افزایش قند خون و برخی دیگر کاهش آن را نشان میدهند. اگر قند خون بالایی دارید و نگران اسید سیتریک در رژیم غذایی خود هستید، در مورد نگرانیهای خود با پزشک، متخصص تغذیه یا متخصص تغذیه صحبت کنید.