- شنبه 29 مرداد 1401 :: 12:21
اعتیاد به خریدهای اینترنتی که در چندسال اخیر رایجتر شده و راههای مدیریت آن، بیارتباط با سواد مالی نیست.
در حالی که خرید آنلاین مزایای متعددی همچون راحتی، قیمتهای بهتر، تنوع بیشتر، سهولت دریافت، مقایسه قیمتها به راحتی، تراکم جمعیتی کمتر، نبود فشار از سوی فروشنده، دسترسی به موجودیهای مستعمل یا آسیبدیده و حریم خصوصی برای خریدهای محتاطانه و محرمانه دارد اما افزایش خطر اعتیاد به خرید، مهم ترین پیامد منفی این ماجراست.
اعتیاد به خرید آنلاین، بیشتر از صرف زمان زیاد برای وبگردی ناشی میشود. این یک مشغله دایمی و میل شدید به خرید کردن است. نکته قابل تامل ماجرا این است که رضایت فرد از فرایند خرید کردن ناشی میشود نه از خود کالاها و محصولات خریداری شده.
بسیاری از افراد معتاد به خرید اینترنتی گزارش میکنند که به ندرت یا هرگز از اقلام خریداری شده استفاده نمی کنند. لذت خرید این لوازم اضافی، به طور قابل پیشبینی، زودگذر است.
بسیاری از افراد در مدت کوتاهی پس از خرید، اغلب احساس بدی میکنند. این شرم و ناامیدی یکی دیگر از نشانههای یک عادت ناسالم است و این عادت را تغذیه میکند. بهیاد داشته باشید این چرخه تقویت کننده است: شما احساس خوبی دارید، سپس احساس بدی دارید، پس میخواهید دوباره احساس خوبی داشته باشید؛ بنابراین برای به دست آوردن حس خوب دست به خرید میزنید. ولگردی اینترنتی و خرید اجباری، اغلب همانطور که با احساسات منفی به پایان میرسد، با احساسات منفی آغاز میشود: تنهایی، افسردگی و اضطراب. یک فرد ممکن است به خرید رو بیاورد زیرا قادر به مقابله با استرس در زندگی خود یا تقویت حس اعتماد به نفس خود نیست؛ البته خریدهای اعتیادگونه اینترنتی میتواند با حالت ذهنی خنثی تری مانند بی حوصلگی شروع شود.
درمان اعتیاد به خرید آنلاین
هیچ دارویی در درمان اعتیاد به خرید موثر نیست! البته باتوجه به ارتباط نزدیک آن با سایر اختلالات خلقی، مانند اضطراب و افسردگی، ممکن است بتوان با درمان این اختلالات، اعتیاد به خرید را هم درمان کرد. مطالعات نشان دادهاند که درمان شناختیرفتاریگروهی و خودیاری هدایت شده گاهی اوقات در این موضوع کمک کننده است. برای برخی، یک راهکار سادهتر وجود دارد که میتوانید خودتان انجام دهید و ممکن است کافی باشد. درباره رفتار خود و این که آیا چیزهایی را میخرید که به آنها نیاز ندارید، فکر کنید.
یکی از نشانههای آشکار و بسیار رایج این است که خرید شما، هرگز جعبهای را که در آن وارد شده است، ترک نمیکند. با این مشکل جسورانه روبهرو شوید. مثلا لپتاپ خود را روشن کنید، به سایتهای خرید آنلاین بروید، به چیزهایی که میخواهید نگاه کنید، به خودتان اجازه دهید این ناراحتی را احساس کنید. سپس، راه های سالمتری برای پر کردن این خلاء روانی پیدا کنید: با یک دوست تماس بگیرید، به سراغ ورزش بروید، کتاب بخوانید، یک سرگرمی را تمرین کنید. همه اینها میتوانند مشکلات عاطفی را که به اعتیاد به خرید دامن میزند، تسکین دهند. یافتن این که کدام راه برای شما جواب میدهد، به عهده شماست.