- چهارشنبه 24 فروردین 1401 :: 09:23
مدت زمان طولانی تصور می شد که ام اس صرفا بنا به دلایل ژنتیکی در افراد ایجاد می شود و جالب اینکه سالیان طولانی است که تحقیقات وسیعی در این زمینه انجام می شود اما تاکنون هیچ کس نتوانسته ثابت کند که تنها فاکتور “ژن” در این بیماری تأثیرگذار است.
تاثیر تغذیه در مبتلا شدن به ام اس
ام اس از جمله بیماری های خودایمنی به شمار می آید که به رغم گذشت مدت زمان طولانی از کشف آن همچنان برای بشر جنبه مرموزی دارد. به تازگی کشف شده که در بیماران مبتلا به ام اس نه تنها بافت مغزی بلکه سیستم روده ای نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. این کشف مهم که توسط یک محقق ایرانی صورت گرفته می تواند سرنخی تازه برای کشف شیوه های درمانی این بیماری باشد.
دکتر شهرام لواسانی دانشیار دپارتمان زیست شناسی دانشگاه لوند به تشریح این دستاورد پرداخته است.
آغاز مطالعات شما درباره ارتباط ام اس و سیستم روده به چه زمانی بازمی گردد و اصولا چرا توجهتان به روده بیماران مبتلا به ام اس جلب شد؟
– کار بر روی این نگرش از حدود ۱۰ سال پیش آغاز شد. ما از ابتدا بر روی این مساله فکر می کردیم که درخصوص مبتلایان به ام اس تنها نباید بافت مورد تهاجم از سوی سیستم ایمنی را مورد توجه قرار داد. ما تاکنون درباره ام اس به این نتیجه رسیده ایم که به سیستم عصبی حمله شده و به بیان ساده “عایق” آن تخریب می شود که بدین ترتیب ارسال سیگنال از مغز به اندام های مختلف دچار اختلال می شود. در سالهای گذشته همواره این صحبت مطرح بوده که احتمالا سیستم روده ای افراد که محل زندگی طیف وسیعی از باکتری هاست نیز می تواند از ام اس تأثیر بپذیرد و اکنون ما با ارایه نشانه هایی از این ارتباط مطمئن شده ایم.
اما تا پیش از این عمدتا تصور می شد دلایل ژنتیکی مهمترین عامل ابتلای افراد به این بیماری باشد؟
– بله مدت زمان طولانی تصور می شد که ام اس صرفا بنا به دلایل ژنتیکی در افراد ایجاد می شود و جالب اینکه سالیان طولانی است که تحقیقات وسیعی در این زمینه انجام می شود اما تاکنون هیچ کس نتوانسته ثابت کند که تنها فاکتور “ژن“ در این بیماری تأثیرگذار است. اکنون مشخص شده که عوامل محیطی نیز تأثیربسزایی دارد.