• سه‌شنبه 17 خرداد 1401 :: 02:31

برخی شرایط ناخوشایند منجر به افزایش صف‌‌‌‌‌‌‌‌‌های فروش و تکرار رفتار هیجانی یا به اصطلاح ماشه فروش در میان سهامداران شده است اینکه در این مواقع چه کنیم عنوان این مطلب است؟

بورس

معامله‌گران بورسی وقتی با نوسان مواجه می‌شوند دست به ماشه فروش می‌‌‌‌‌‌‌‌‌برند.

این رویه هر از گاهی بارها تکرار و تبعات منفی به‌دنبال داشته است.

از آنجا که سهامداران بورس تهران بیشترین ورود مستقیم به این بازار سرمایه‌گذاری را دارند، ترس ازدست‌دادن دارایی‌های‌شان منشأ رفتارهجومی این دسته از سهامداران به سمت درهای خروج است.

کاهش ارزش دارایی‌های ریالی معمولا صاحبان این منابع را به‌سوی راحت‌ترین و پربازده‌ترین بازار برای کسب سود بیشتر هدایت می‌کند اما با توجه به اینکه این گروه از سرمایه‌گذاران اطلاعات کافی نسبت به داد و ستدهای بورسی ندارند، در مخمصه معاملاتی راه فرار را برمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌گزینند.

در وضعیت فعلی که بازارسرمایه نیز در آن قرار دارد، سهامداران با تکیه بر واکنش‌های گروهی عرصه را بر تقاضا تنگ می‌کنند.

فروش‌ها گاهی هیجانی با منطق سودسازی شرکت‌ها همخوانی ندارد و منفی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های پیاپی صرفا باعث می‌شود سهامدارانی که صبر کمی دارند حتی با قیمت‌های ارزنده دارایی خود را بفروشند و در بازاری که به‌نوعی حباب هم در آن شکل‌گرفته و بالاتر از ارزش ذاتی خود معامله می‌شود

در مورد چرایی این رفتار به‌طور مفصل توضیحاتی ارائه‌شده اما چرا سهامداران بورسی نمی‌توانند بر هیجانات منفی موجود غلبه کنند؟ آیا هر زمانی که بازار در مسیر نزولی قرار می‌گیرد سهامداران باید به سمت صفوف فروش حرکت کنند؟ در ماههای گذشته نیز که بازار سهام در روندی نوسانی قرار گرفته چنین رفتاری را از سوی برخی سهامداران شاهد بودیم.

واقعیت امر آن است که هر نوسانی دلیل بر خروج از بازار نیست. برخی زمانها تمرکز بر اخبار منفی بر روند ایجادشده تاثیر بسزایی داشت، اما موضوع مهمی که سهامداران نسبت به آن بی‌توجه هستند این است که قرارگرفتن در موج هیجانات منفی و همراهی موج سواران بدون تحلیل وضعیت سهام به ضرر خود سهامدار تمام می‌شود.

بزرگ‌نمایی اخبارمنفی بدون توجه به سایر اخبار سهامداران را وارد بیراهه‌ای می‌کند که به تداوم روند افولی می‌‌‌‌‌‌‌‌‌انجامد؛ این در حالی است که سهامداران می‌توانند در وضعیت نوسانی نیز به شکار سهام مهم بپردازند.

گرچه در روزهایی که پرونده داد و ستدهای بورسی وارد چرخه نزول می‌شود سهامداران با پرهیز از خرید و فروش‌های هیجانی ممکن است تا حدودی از ادامه روند منفی بکاهند، درحالی‌که انتشار اخبار ضد‌ونقیض مثل برجام ابهاماتی را در آینده بازارهای دارایی به‌وجود آورده اما سهامداران در چنین وضعیتی می‌توانند با درنظرگرفتن هیجانات حاکم بر اخبار بین‌المللی نسبت به صنایع پر ریسک با تعقل بیشتری اقدام به خرید و فروش سهام کنند، در واقع سهامداران با توجه به این مهم که شرایط منفی کنونی نمی‌تواند تداوم چندانی داشته باشد، می‌توانند روند دادوستدهای فعلی را مدیریت کنند.

تجربه نشان‌داده استراتژی برنده در شرایط نوسانی، عدم‌ورود به عرصه خرید و فروش تا پایان آن نوسانات است.

در کتب مالی و تحلیل‌های کارشنان نیز بر این موضوع تاکید فراوان شده به‌طوری که می‌توان گفت انفعال و رفتار خنثی سهامداران در وضعیت قرمز تابلوهای معاملاتی، سریع‌ترین راه برای بازگشت به مدار تعادلی است.

حسن رضایی‌پور | کارشناس بازار سرمایه

بورس

ماشه فروش سهام در رفتار هیجانی بورس



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا