- شنبه 25 آبان 1398 :: 12:05
هزینه ناشی از ۴ برابر شدن قیمت بنزین برای شغلی مانند تاکسیرانی که بیشترین تاثیر را از این موضوع میپذیرد، تنها به ۵۰ درصد افزایش نرخکرایه نیاز است.
بررسیهای آماری از یکی از تاکسیهای اینترنتی نشان میدهد که هزینه سوخت کمتر از ۱۵ درصد از کل درآمد یک تاکسی است.
در بررسی آماری طی ساعات مختلف شبانهروز (به منظور لحاظ اثر ترافیک در زمانهای مختلف شبانهروز) به بررسی ۴ مسیر مختلف در شهرهای بزرگ کشور پرداخت.
در این بررسی آماری مسافت مبدا تا مقصد، مدت زمان پیمایش مسیر و همچنین درآمد تاکسی ثبت شد.
این اطلاعات نشان میدهد که با بنزین هزار تومانی هزینه کل بنزین مصرفی از کل درآمد تاکسی کمتر از ۱۵درصد است.
در این خصوص میزان مصرف بنزین در هر صد کیلومتر با در نظر گرفتن زمان ترافیک حدود ۱۱ لیتر برای خودرو لحاظ شده است.
این موضوع از اختلاف فاحش بیش از ۸۵ درصدی درآمد تاکسی با هزینه سوخت حکایت دارد (با عنوان حاشیه سود ناخالص شناخته میشود)؛ سود حاصل از این کسبوکار از اختلاف درآمد با هزینه بنزین و همچنین سایر هزینهها مانند استهلاک تاکسی به دست میآید.
۴ برابر شدن قیمت بنزین چه تاثیری بر قیمت کرایه تاکسی خواهد داشت؟
همانطور که اشاره شد در صنایع مختلف فرض بر ثبات سود حاصل از کسبوکار در روند اصلاح قیمتی بنزین است.
بر این اساس در این گزارش سنجیده شده که برای مثال ۴ برابر شدن قیمت بنزین یا سوخت باید با چه میزان افزایش نرخ فروش محصول یا خدمات همراه شود تا ارائهدهندهگان آن نسبت به قبل زیان نکنند.
بنابراین این سوال مطرح است که «۴ برابر شدن قیمت بنزین چه تاثیری بر قیمت کرایه تاکسی خواهد داشت؟»
این اشتباه به ذهن مصرفکننده تلقین شده است که به همان میزان که بنزین افزایش مییابد قیمت خدمات و کالاها نیز رشد مییابند اما در یک مثال برای تاکسی با بیشترین درگیری با اصلاح قیمتی سوخت میتوان پی برد که چنین گزارهای کاملا اشتباه است.
محاسبات نشان میدهد اگر اصلاح قیمتی بنزین تا ۴ هزار تومان به ازای هر لیتر انجام شود برای اینکه سود خالص تاکسی از کسبوکار نسبت به قبل از اصلاح قیمت بنزین ثابت بماند افزایش حدود ۵۰ درصدی کرایه را میطلبد.
در چنین شرایطی سود تاکسی پس از افزایش قیمت بنزین نسبت به قبل از آن تغییر نمیکند.
سود حاصل از این کسبوکار که بهصورت محسوسی از بنزین اثر میپذیرد
به این ترتیب مشاهده میشود که سود حاصل از این کسبوکار که بهصورت محسوسی از بنزین اثر میپذیرد با وجود ۴ برابر شدن قیمت سوخت تنها با افزایش ۵۰ درصد کرایه ثابت میماند.
تاکسیهای اینترنتی از آن جهت که قیمت کرایه پایینتری (حاشیه سود کمتر) نسبت به دیگر رقبای خود دارند ملاک مناسبی برای سنجش اثر افزایش قیمت بنزین هستند.
این موضوع از آنجهت دارای اهمیت است که حتی برخی از منتقدان که بهعنوان کارشناس اقتصادی نیز شناخته میشوند اطلاعات اشتباه را در اینخصوص در اختیار عموم قرار میدهند و همین موضوع فضا را متشنج کرده است.
اگر تاکسی را یک کارخانه درنظر بگیریم بنزین ماده اولیه آن بوده و از تغییرات قیمتی آن باید اثر قابلتوجه بپذیرد، اما این تحلیل کیفی بدون در نظر گرفتن آمار کمی میتواند ما را به مسیر اشتباه بیندازد.
همانطور که مشاهده شد برای جبران افزایش هزینه ناشی از ۴ برابر شدن قیمت بنزین برای شغلی مانند تاکسیرانی که بیشترین تاثیر را از این موضوع میپذیرد، تنها به ۵۰ درصد افزایش نرخکرایه نیاز است.
حال با در نظر گرفتن این موضوع میتوان به بررسی صنایع تولیدی دیگر پرداخت تا مشخص شود که اثر اصلاح قیمتی سوخت حتی تا قیمت فوب خلیج تا چه اندازه اندک است.