- یکشنبه 08 خرداد 1401 :: 02:14
فرآیند افزایش سرمایه شرکتها در سایت کدال اطلاعرسانی میشود و برای اینکه بدانیم هرکدام از این آگهیها مربوط به کدام مرحله از این پروسه است، ابتدا لازم است نگاهی اجمالی به مراحل مختلف افزایش سرمایه شرکتها داشته باشیم.
افزایش سرمایه بهعنوان راهی برای تامین مالی شرکتها همواره مورد توجه سهامداران بوده است.
در اولین مرحله از مراحل افزایش سرمایه در بورس، اطلاعیهای بهعنوان «پیشنهاد هیاتمدیره به مجمع عمومی فوقالعاده درخصوص افزایش سرمایه» در سایت کدال منتشر خواهد شد.
این اطلاعیه طبق ماده ۳ دستورالعمل مراحل زمانی افزایش سرمایه شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس انجام میشود و فایل ضمیمه شده آن، گزارشی بهعنوان «گزارش توجیهی افزایش سرمایه» است که جهت اظهارنظر حسابرس مورد نظر تهیه شده است.
در این گزارش پیشنهاد هیاتمدیره درباره محل افزایش سرمایه و هدف از افزایش سرمایه آورده شده است.
در ادامه «اظهار نظر حسابرس و بازرس قانونی» نسبت به آن گزارش انتشار خواهد یافت که طبق آن اظهار نظر، سازمان بورس مجوز افزایش سرمایه را صادر میکند.
گاه گزارش توجیهی افزایش سرمایه در اطلاعیه «اظهار نظر حسابرس» ضمیمه میشود.
در مرحله بعد مجوز افزایش سرمایه به وسیله سازمان بورس صادر خواهد شد.
این مجوز بهعنوان «مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه» در سایت کدال قابل نمایش خواهد بود.
در این اطلاعیه میزان افزایش سرمایه و محل افزایش سرمایه بهصورت دقیق مشخص خواهد شد.
از تاریخ صدور مجوز افزایش سرمایه، شرکت مورد نظر ۶۰ روز فرصت دارد که پذیرهنویسی را شروع کند و عدم شروع پذیرهنویسی در مهلت مقرر، باعث ابطال این مجوز میشود و انجام آن مستلزم اخذ مجوز جدید از سازمان است.
در مرحله بعد اطلاعیهای بهعنوان «آگهی دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده» در سایت کدال منتشر میشود.
در این مرحله مجمع عمومی فوقالعاده با حضور سهامداران شرکت تشکیل میشود و با توجه به مجوز صادر شده در مرحله پیش، تصمیمگیری درباره افزایش سرمایه و میزان و محل افزایش سرمایه صورت میپذیرد.
در گام بعدی اطلاعیهای بهعنوان «تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده» در سامانه کدال منتشر خواهد شد و تصمیمات اخذ شده در مورد افزایش سرمایه و میزان و محل افزایش سرمایه به اطلاع عموم میرسد و دیگر مراحل طبق این تصمیم پیش خواهد رفت.
در مراحل بعد «اعلام زمان تشکیل جلسه هیاتمدیره» و مرحله «تصمیمات هیاتمدیره درخصوص افزایش سرمایه» را داریم.
در واقع افزایش سرمایههایی که در دو مرحله صورت میپذیرند، پس از انجام مرحله نخست که در تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده به تصویب میرسد.
مرحله بعدی آن با تشکیل جلسه هیاتمدیره و اخذ تصمیمات در آن صورت میپذیرد و در آن هیاتمدیره سرمایه شرکت را در اساسنامه تغییر میدهد.
پس بطور خلاصه
این فرآیند به طور کلی از چهار روش شامل از محل سود انباشته (سهام جایزه)، از محل آورده نقدی و مطالبات حالشده سهامداران، از محل تجدید ارزیابی داراییها و از روش صرف سهام انجام میشود
. از طرفی افزایش سرمایه از ابتدای امر تا انتها مراحل متعددی دارد که بهترتیب ذیل است:
– پیشنهاد هیاتمدیره شرکت و اعلام در سامانه کدال در اطلاعیهای تحت عنوان «پیشنهاد هیاتمدیره به مجمع عمومی فوقالعاده در خصوص افزایش سرمایه»؛
– اخذ تاییدات لازم از سوی حسابرس قانونی سازمان بورس و انتشار نظر حسابرس تحت عنوان «اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی نسبت به گزارش توجیهی هیاتمدیره در خصوص افزایش سرمایه»؛
– اخذ مجوز افزایش سرمایه از سازمان بورس و اعلام آن به عموم سهامداران تحت عنوان «مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه»؛
– دعوت به مجمع عمومی فوقالعاده و پس از آن انتشار تصمیمات مجمع عمومی فوقالعاده؛
– در صورت نیاز تمدید مهلت افزایش سرمایه: زمانی که شرکت مجوز افزایش سرمایه را از سوی سازمان بورس اخذ میکند، موظف است طی ۶۰روز کارهای مرتبط با افزایش سرمایه همچون برگزاری مجمع فوقالعاده را انجام دهد، در غیراینصورت درخواست تمدید مهلت برای انجام این فرآیند را میدهد؛
– استفاده از حقتقدم خرید سهام (افزایش سرمایه از محل آورده نقدی): در اینصورت شرکت اطلاعیهای تحت عنوان «مهلت استفاده از حقتقدم خرید سهام» را در سامانه کدال منتشر میکند؛
– ثبت افزایش سرمایه.
به همین منظور با توجه به موارد فوق و با توجه به اینکه فرآیند افزایش سرمایه زمانبر است، ناشران موظفند پس از سپریشدن هر یک از مراحل در سامانه کدال شفافسازی کنند. در ادامه به تشریح جزئیات چندی از این اطلاعیهها پرداخته شده است.