- چهارشنبه 29 مرداد 1399 :: 02:52
نوسان قیمت کالاها و اغلب گرانفروشی که توان خرید مردم را کاهش داده، در حالی به جان بازار افتاده که مسئولان مدعیاند نظارتها بهموقع و کیفی است.
بعد از شیوع بیماری کرونا، تمامی رویدادهای اقتصادی در بازار با تغییر همراه است. ازیکطرف قیمتها بالا کشیده و از طرف دیگر بخش قابلتوجهی از مردم دچار خسران اقتصادی هستند. نه فروشندگان حاضر به کنار آمدن با مشتریان خود هستند و نه مردم قادر به تأمین مایحتاج خود. چنین فضای ملتهبی دست دلالان و واسطهگرها را نیز بازگشته و برخی کالاهای ضروری در قسمتهای مختلف شهر قیمتهای متفاوت به خود میگیرد.
تا جایی که مردم مرتباً طی تماس با نهادهای ناظر، اعتراض خود را انعکاس میدهند اما همچنان بازار در التهاب قیمتها است.
سبد خرید خانوار محدود شده است
مطابق اعلام اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل ۲۰ هزار نفر در ایام کرونا دچار زیان شدهاند. قاسم رحیمی البته این آمار را در جلسات غیر رسانهای خود مطرح کرده و تلاشهای مکرر برای دریافت نظرات این مجموعه در خصوص تعداد افراد بیکار شده در دوران کرونا بینتیجه ماند و این مجموعه درهای خود را به روی اصحاب رسانه بسته است.
اما آنچه بهصورت میدانی نیز ملموس است این است که مشاغل بسیاری در اردبیل به دلیل نداشتن امنیت شغلی و نداشتن پشتوانه حمایتی دچار زیان شدهاند. این موضوع در زندگی روزمره مردم تأثیرگذار بوده و بسیاری از خانوادهها به فقری مضاعف گرفتارشدهاند.
یکی از شهروندان در این خصوص گفت: با شیوع بیماری، همسرم شغل خود را از دست داد به همین دلیل بهسختی حتی مایحتاج اولیه را تأمین میکنیم و قادر به تأمین بسیاری از اجناسی که قبلاً مصرف میکردیم، نیستیم.
قربانی تأکید کرد: خانوادههای زیادی کمتر برنج، گوشت و میوه میخرند. قیمتها از اول سال افزایشیافته و بیشتر خانوادهها با غذاهای جزئی مانند نان و سیبزمینی اغلب وعدههای غذایی را سپری میکنند.
شهروند دیگری معتقد است با شیوع بیماری خانوادههای فقیر بهشدت فقیرتر شدهاند چون از طرفی درآمدشان یا کاهشیافته یا بیکار شدهاند و از طرفی قیمتها افزایش دارد.
مظفری با تأکید به اینکه بیشترین فشار به کارگران تحمیل میشود، افزود: حتی پرداختن وام از سوی دولت هم کارساز نیست و شاید بتواند بهصورت مقطعی برخی نیازها را تأمین کند اما درنهایت بدهی فرد افزایش پیدا میکند.
بیشترین تخلفات عدم درج قیمت کالاها است
رامین صادقی تصریح کرد: در این بازه زمانی ۶۹ هزار و ۲۱۶ فقره بازرسی از بازار انجامشده و ۱۳۶۰ پرونده تشکیلشده است. تعداد کل تخلفات کشفشده هم ۱۴۶۵ مورد است.
وی بابیان اینکه ارزش ریالی پروندههای تشکیلشده بالغبر هزار و ۱۶۸ میلیارد ریال است، ادامه داد: بیشترین تخلف با ۵۵۶ پرونده در بخش غلات و حبوبات به ثبت رسیده است.
به گفته رئیس سازمان صمت استان اردبیل به ترتیب بیشترین پروندهها در بخش خدمات عمومی ۱۴۱ پرونده و در بخش مواد پروتئینی شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخممرغ نیز ۱۰۸ پرونده است.
مطابق اظهارات صادقی بیشترین میزان تخلف بازار عدم درج قیمتها است. موضوعی که نشان میدهد حتی بازرسیهای مکرر و انجام ۵۰۳ گشت مشترک در بازار از التهاب برخی تخلفات نکاسته است.
عدم درج قیمت که دست فروشنده را در قیمت پیشنهادی باز میگذارد موجب شده تا هر مغازه خودسرانه در بازار رفتار کرده و بهراحتی گرانفروشی و کمفروشی داشته باشد.
این در حالی است که نهادهای ناظر میگویند به حد کافی بازار را تحت کنترل خود دارند. اما مردم نگران موجهای جدید گرانی و افزایش قیمتها در وضعیت ضعف نظارتها هستند.