مواد ABS با نام علمی اکریلونیتریل بوتادین استایرن نیز شناخته میشوند و نوعی مواد پلیمری آمورف مات به شمار میروند. اما در رابطه با مواد ABS که روز به روز بیشتر در بازار پلاستیک فرآوری شده و مواد اولیه پلاستیک، جای خود را محکمتر میکند، سوالات متعددی مطرح هست! سوالاتی که به نحوه شکل گیری، کاربردها، مزایا و معایب وخرید ABS مربوط است؛ بنابراین در این مقاله سعی شده است که تا حد امکان به تمامی سوالات و ابهامات موجود، پاسخهای کاملی داده شود. با ما همراه باشید.
پلاستیک ABS چیست؟!
مواد ABS از سه جزء منومری مختلف «استایرن»، «آکریلو نیتریل» و «بوتادین» و با مقادیر مشخص تشکیل یافته است. در واقع این سه منومر دارای ویژگیها و قابلیتهای فراوانی هستند و به همین خاطر هست که پلاستیک ABS همواره به عنوان یک فرآوردهی گرانقیمت بر سر زبانها قرار دارد. به عنوان مثال:
- استایرنها به عنوان یکی از مواد ABS، در منعطف بودن، فرم پذیری و میزان سختی این پلاستیک موثر هستند.
- آکریلونیتریل موجب افزایش مقاومت پلاستیک «ای بی اس» در مقابل گرما و حرارت و واکنشهای شیمیایی شده و از تغییر شکل و ضعیف شدن پلاستیک جلوگیری میکند.
- همچنین بوتادین نیز به عنوان عاملی برای افزایش سفت و سختی و استحکام بیشتر این نوع پلاستیک در برابر فشارهای وارده مطرح میباشد.
اما حال این سوال مطرح میشود که با توجه به ویژگیهای فراوان مواد ABS، چرا تمامی منومرها بایستی در نسبتهای مشخصی ترکیب شوند؟ در پاسخ میتوان گفت که هر یک از منومرهای تشکیل دهندهی ABS دارای خواص متفاوتی هستند که با تغییر درصدهای آن، تغییرات بنیادینی در ساختار و مواد ای بی اس رخ میدهد و ممکن است یکی از خواص به شدت قدرتمند شده و باقی ویژگیها به سمت نامطمئنی و ضعف سوق پیدا کنند!
دسته بندی انواع مواد ABS
این نوع پلاستیک به لحاظ ویژگیهای استاندارد و همچنین رنگ، به دو گروه شیری یا طبیعی و البته سیاه دسته میشود که در صنعت بسته بندی مواد غذایی، بسیار پرکاربرد است. همچنین بد نیست بدانید که به منظور پلیمریزه نمودن منومرهای ABS میتوان از شیوههای مختلفی همچون «مخلوط فیزیکی» یا «کوپلیمریزاسیون الحاقی» بهره گرفت.
مزایای مواد ABS چیست؟
پلاستیک ای بی اس دارای مزایای فوقالعاده زیادی میباشد و همین مزایای کمنظیر است که این پلاستیک را به یکی از کاربردیترین و پرطرفدارترین محصولات تبدیل نموده است؛ از جملهی این مزایا میتوان به:
- قابلیت رنگپذیری مناسب
- توان عایق بودن بالا در برابر برق
- عدم تغییر شکل، سایز و اندازه
- سفتی و سختی بسیار قابل قبول
- امکان جوشکاری مناسب
- استفاده از آن در ادوات و تجهیزات متنوع
- تولید در پالایشگاههای درون کشور
- قابلیت تولید در ۵۰ گرید (گریدهای با امکان آبکاری، انواع گرید معمولی، گریدهای ضد شعله و گریدهای دارای مقاومت در برابر حرارت و گرم)
- قیمت مناسب (در برخی مدلها)
- قابلیت به کارگیری در ساخت و تولید انواع اتصلات و لولهها
- قابلیت بازیافت شدن (از طریق خرد سازی)
- به طور کلی ویژگیهای مکانیکی، الکتریکی و حرارتی مناسب
و … اشاره نمود.
معایب پلاستیک ای بی سی
البته در میان ویژگیهای مثبت گستردهی این نوع از پلاستیک، به مانند هر محصول دیگری معایبی نیز وجود خواهد داشت؛ معایبی که با آلیاژ مواد ABS با دیگر مواد، قابلیت برطرف سازی را نیز دارند. از جمله معایب «پلاستیک ای بی اس» میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تغییر رنگ و ویژگیها در مقابل پرتوهای شدید خورشید
- آسیب در اثر همجواری با شعله؛ البته برای برطرف کردن این عیب، میتوان مواد ABS را با PVC آلیاژ کرده و متریال ای بی اس را به مادهای عملاَ دیرسوز و همچنین ضربه پذیر تبدیل نمود.
- مات و کدر بودن متریال؛ همچنین به منظور از بین بردن مات بودن بیش از حد این پلاستیک و تبدیل آن به متریالی شفاف، آن را با ماده پلی متیل متاکریلات ترکیب و آلیاژ مینمایند.
کاربرد پلاستیک ABS در ساخت تجهیزات صنعتی
مواد ABS به دلیل ویژگیهای متعدد و قدرتمند الکتریکی، گرمایی، مکانیکی و شیمیایی و البته قیمت مناسب عمدهی مدلهای آن، در ساخت تجهیزات متنوع صنعتی به کار میروند. از جمله کاربردهای مهم این پلاستیک عبارتست از:
- ساخت بخشهای مهمی از قطعات خودرو: زه بیرونی، داشبورد، سپرها، عناصر زینتی کابین، کمربند ایمنی خودرو، روکش درب خودرو و …
- تجهیزات آبکاری در کارگاههای تولیدی
- ساخت دستگیرهها یا پوشش بدنه ابزار آلات و یراقهای الکتریکی
- طراحیو تولید عایقهای سرمایی
- امکان ایجاد ترکیبات آلیاژی برای تعیین میزان هریک از خواص پلاستیک
- ساخت پوشش بدنه تلفنها
- تولید بدنه سیستم کامپیوتر
- ساخت بدنه بسیاری از لوازم خانگی؛ به خصوص لوازم مورد نیاز در هر آشپزخانه (یخچال، جارو برقی، چایساز و…)
- ساخت قطعات تزریقی و قالبی اسباب بازی (مانند لگو و قطعات خانه سازی)
- استفاده در بسیاری از اشیای پلاستیکی ریز (به دلیل قیمت مناسب)
پلاستیک ای بی اس به چه شکلی ساخته میشود؟
کارشناسان از روشهای متعددی برای ساخت و تولید این نوع از پلاستیک استفاده میکنند. از جمله پرکاربردترین و مهمترین روشهای تولید پلاستیک از مواد ABS، میتوان به ترکیب کوپلیمرها و زوجهای «اکریلونیترات-استایرن (SAN)» با کوپلیمر «بوتادین-اکریلونیترات (BAN)» اشاره داشت که در طی آن، پلیمری به وجود خواهد آمد که دارای ویژگیهای بیشتر و بهتر و افزایش مقاومت ضربهای میباشد. در این میان قابلیت ایجاد آلیاژهای متنوعی نیز وجود خواهد داشت؛ به عنوان مثال ترکیبات آلیاژهای ای بی سی با نایلون، مقاومت شیمیایی و گرمایی پلاستیک را افزایش میدهد و یا ترکیب آلیاژهای پلی سولفات با مواد ABS، میتواند موجب افزایش مقاومت گرمایی و شیمیایی و همچنین سختی و سفتی محصول نهایی شود.
انواع گریدهای ABS در ایران
پتروشیمیهای تولید کنندهی ای بی اس درایران پتروشیمی گلپایگان (قائد بصیر) و تبریز هستند که پتروشیمی گلپایگان مواد خودرنگ و بیرنگ تولید میکند که مناسب تزریق هستد و پتروشیمی تبریز فقط مواد بیرنگ که جهت مصارف آبکاری مناسب است تولید میکند.
- انواع گریدهایABS پتروشیمی تبریز: ABS SD0150
- تولیدات پتروشیمی گلپایگان: ABS 10733 – ABS N50 – ABS 10415 – ABS 10417
پلاستو ایران و تأکید بر کیفیت، کیفیت و کیفیت!
پلاستو ایران (plastoiran.com) از سال ۱۳۸۶ وارد صنعت پلاستیک ایران شده و با تجربهی ۱۳ سال ارائهی خدمات در صنعت مواد اولیه پلاستیک و مواد ABS، همواره در مسیر افزایش کیفیت محصولات و کسب رضایت مشتریان گام برداشته است. پلاستو ایران با دارا بودن توان فنی بالا و البته در اختیار داشتن مهندسین باتجربه و کارآزموده، آمادهی ارائه باکیفیتترین و بهروزترین مشاورهها به تمامی متقاظیان از سراسر کشور میباشد. به یاد داشته باشید که ما کیفیت را فریاد نمیزنیم… بلکه کیفیت را برایتان به ارمغان میآوریم. جهت دریافت مشاوره رایگان در رابطه با دریافت مواد اولیه پلاستیک و ABS، با کارشناسان زبده مجموعه پلاستو ایران تماس حاصل نمایید.
تلفنهای تماس: ۸۸۷۵۶۶۹۲ – ۸۸۷۵۶۶۹۳ – ۰۹۱۲۷۶۹۶۰۰۵