- پنجشنبه 01 اردیبهشت 1401 :: 12:47
امروز میخواهیم این تصویر را که فیلمهای علمی-تخیلی ساختهاند، کنار بگذاریم تا بفهمیم هوش مصنوعی دقیقا چیست و چه کار میکند.
وقتی حرف از «هوش مصنوعی» میشود، چه تصویری در ذهن شما شکل میگیرد؟
روباتهای هوشمندی که از عهده هر کاری برمیآیند؟ تسخیر جهان به دست ابزارهای فناورانه که قصد دارند جای بشر را بگیرند؟
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی (Artificial intelligence) که بهاختصار (AI) نامیده میشود، شاخهای از علوم کامپیوتر است که در آن به ساخت ماشینهایی هوشمند پرداخته می شود تا مانند انسانها عمل کنند و واکنش نشان دهند. به بیان دیگر میشود گفت وقتی فناوری قابلیت تفکر داشته باشد، پای هوش مصنوعی درمیان است. هوش مصنوعی، چیزی صرفا مربوط به آینده نیست و همین الان در زندگی روزمره ما کاربرد دارد؛ جستوجوهای اینترنتی، گشتوگذار در صفحات اجتماعی، بازیهای ویدئویی، فناوریهای تشخیص چهره و دستیارهای صوتی مانند «سیری» و «الکسا» تعدادی از امکانات روتین زندگی ما هستند که مبتنی بر هوش مصنوعیاند. نکته مهم آن است که وقتی یک فناوری و میزانی از هوشمندی ماشین برای ما روتین شود، دیگر آن را (AI) نمیدانیم و برای گسترش هوش مصنوعی در دیگر زمینهها تلاش میکنیم.
سروکله هوش مصنوعی از کجا پیدا شد؟
رد هوش مصنوعی را باید تا زمان جنگجهانی دوم پی گرفت؛ وقتی که آلمانیها برای ارسال محرمانه پیامهایشان از ماشینی به نام «انیگما» استفاده کردند و دانشمندی انگلیسی بهاسم «آلن تورینگ» سعی کرد کدهای این ماشین را بشکند. تورینگ و تیمش ماشینی ساختند که انیگما را رمزگشایی میکرد. این دو ماشین، اجداد «یادگیری ماشینی» بهشمار میروند که یکی از شاخههای هوش مصنوعی است. در طول عمر نهچندان طولانی هوش مصنوعی، همواره بر سر نفع و ضرر آن بحثهایی وجود داشته است. هوش مصنوعی با این پیشفرض ایجاد شده است که امکان شبیهسازی هوش انسانی وجود دارد و این موضوع، چالشهای اخلاقی بههمراه آورده است؛ عدهای نگراناند که فناوری از اختیار انسان خارج شود و روبات جای انسانها را بگیرد و عدهای دیگر معتقدند استفاده از هوش مصنوعی نهتنها ناگزیر بلکه ضروری است.
هوش مصنوعی در زندگی ما چه جایی دارد؟
مهمترین کاربرد هوش مصنوعی در حوزه سلامت است؛ شرکتهای فناورانه فعال در زمینه سلامت، با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشینی میتوانند روند تشخیص و درمان بیماریها را سریعتر و ارزانتر کنند؛ مثل بهکارگیری پروتزهای هوشمند برای افراد معلول، روباتهای مراقب سالمندان و ماشینهایی که میتوانند روشهای درمانی پیچیده از جمله عملهای جراحی را با دقت و کنترل بالا و بهدور از خطاهای انسانی انجام دهند. اقتصاد، حوزه دیگری است که هوش مصنوعی در آن بهکار میآید؛ نرمافزارهای مالی که با دریافت اطلاعات درخصوص مسائل مالی و تحلیل و بررسی آنها میتوانند مثل یک مشاور به کمک انسانها بیایند. هوش مصنوعی همین الان هم در بازار بورس مورد استفاده قرار میگیرد. یکی دیگر از ابعاد زندگی بشر که هوش مصنوعی میتواند در آن نقش ایفا کند، حوزه امنیت است. سیستمهای مبتنیبر یادگیری میتوانند در تشخیص هویت مجرمان بهکار بیایند و با تشخیص اعمال مجرمانه، آن را به نهادهای امنیتی اعلام کنند. هوش مصنوعی در حملونقل هم حرفهایی برای گفتن دارد؛ ماشینهای خودران که «تسلا» و «گوگل» روی آنها سرمایهگذاری کردهاند و درحال پیشرفتهتر کردن آنها هستند، به هوش مصنوعی تکیه دارند.
منابع:
amerandish.com، fanology.ir
radargps.org