• چهارشنبه 13 مرداد 1400 :: 01:52

بارداری یکی از مهم ترین مراحل زندگی مادر و جنین می باشد و سبک زندگی سالم در دوران بارداری سلامت مادر و جنین را تحت…

بارداری

بارداری یکی از مهم ترین مراحل زندگی مادر و جنین می باشد و سبک زندگی سالم در دوران بارداری سلامت مادر و جنین را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از مهمترین نکات داشتن بارداری سالم آگاهی در مورد مراقبت های قبل و نیز دوران بارداری است. هدف اصلی مراقبت های دوران بارداری حفظ سلامت مادر و کودک در دوران بارداری است.

مراقبت های پیش از بارداری

مراقبت ها باید قبل از اقدام به بارداری آغاز شود. به عنوان مثال، برخی از غذاها، عادت ها و داروها حتی قبل از باردار شدن می توانند باعث آسیب به جنین شوند. در حالت ایده آل، زنان باید حداقل 3 ماه به خود فرصت دهند تا قبل از بارداری آماده شوند. اگر به تازگی متوجه بارداری خود شده اید یا فکر می کنید ممکن است باردار باشید حتما برای ویزیت به پزشک مراجعه فرمایید. مراقبت های مهم پیش از بارداری شامل موارد ذیل است:

حداقل 1 ماه قبل از بارداری هر روز 400 تا 800 میکروگرم (400 تا 800 میکروگرم یا 0.4 تا 0.8 میلی گرم) اسید فولیک مصرف شود تا خطر برخی از نقایص مادرزادی مغز و ستون فقرات را کاهش یابد. این نواقص در مراحل اولیه بارداری اتفاق می افتد و وقتی بارداری مسجل می شود، برای جلوگیری از نقص های مادرزادی خیلی دیر است. همچنین، نیمی از بارداری ها برنامه ریزی نشده است. به همین دلایل، همه زنانی که مستعد بارداری هستند هر روز به 400 تا 800 میکروگرم اسید فولیک نیاز دارند. سبزیجات برگ دار سبز و آب پرتقال وجود دارد حاوی فولات هستند اما فولات به خوبی اسید فولیک جذب نمی شود. مصرف اسید فولیک تا سه ماهه اول بارداری باید ادامه یابد.
سیگار کشیدن و نوشیدن الکل ترک شود. تحقیقات نشان می دهد که استعمال دخانیات، مصرف حشیش، قرار گرفتن در معرض دود دست دوم در دوران بارداری نیز می تواند به جنین آسیب برساند و سلامت نوزاد را تحت تأثیر قرار داده و باعث خطر تولد نوزاد مرده و مرگ جنین پس از 20 هفته بارداری شود.
در صورت وجود بیماری زمینه ای باید اطمینان حاصل نمود که تحت کنترل است. برخی از مهمترین بیماری هایی که باید مورد توجه قرار گیرند آسم، دیابت، افسردگی، فشار خون بالا، چاقی، بیماری های تیروئید یا صرع هستند.
باید اطمینان حاصل نمود که واکسیتاسیون مناسب انجام شده است. تزریق واکسن های حاوی ویروس زتده یا ضعیف شده در دوران بارداری منع مصرف دارند. ابتلا به سرخجه در دوران بارداری خطرناک است. حدود ۸۵ درصد از نوزادانی که مادرانشان در سه ماهه اول بارداری به این بیماری مبتلا شده‌اند دچار عارضه‌های جدی مادرزادی نظیر مشکل در شنوایی و یا اختلالات ذهنی شده‌اند. واکسن سرخجه، سرخک و اوریون تحت عنوان واکسن MMR در دسترس است. در صورتی که فرد سابقه تزریق این واکسن را ندارد باید حداقل یک ماه پیش از بارداری برای تزریق آن اقدام نماید. واکسن هپاتیت Bبهتر است پیش از بارداری زده شود، خصوصا برای خانم‌هایی که با افراد مبتلا به این بیماری تماس دارند. خانم مبتلا به هپاتیت B می‌تواند این ویروس را به نوزادش هنگام زایمان منتقل کند. اگر واکسن کزاز/ دیفتری طی ۱۰ سال گذشته دریافت نشده، حتما برای دریافت آن اقدام شود. این واکسن نیز برای مادر و فرزند خطری ندارد.
همچنین درمورد مصرف هر داروی بدون نسخه مانند مکمل های غذایی یا گیاهی یا با نسخه باید با پزشک مشورت شود. برخی از داروها مانند داروهای ضد صرع در دوران بارداری بی خطر نیستند. در عین حال قطع داروهای مورد نیاز نیز می تواند مضر باشد.
از تماس با مواد یا مواد سمی در محل کار و خانه که ممکن است مضر باشد خودداری شود. از مواد شیمیایی و مدفوع گربه یا جوندگان باید دور بود. یکی مواجهه هایی که برای جنین در حال رشد سمی شناخته شده سرب است. سرب فلزی است که ممکن است در رنگ خانه، گرد و غبار و خاک باغ وجود داشته باشد. سرب همچنین در برخی از آب های چاه و در آبی که از طریق لوله های سربی عبور می کند وجود دارد. مقادیر بالای سرب در دوران بارداری می تواند باعث سقط جنین، تولد نوزاد مرده، وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس و همچنین مشکلات یادگیری و رفتاری کودک شود.

تغذیه در بارداری

میوه

میوه ها، سبزیجات، غلات سبوس دار، غذاهای غنی از کلسیم و غذاهای کم چرب ارجح هستند همچنین، حتماً مایعات زیادی به ویژه آب مخصوصا در فصل های گرم و در مناطق گرمسیری مصرف شود.
همه مواد مغذی مورد نیاز روزانه از جمله آهن باید از رژیم غذایی تامین شود. دریافت آهن به میزان کافی از ابتلا به کم خونی جلوگیری می کند که با زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد مرتبط است. با توجه به شیوع بالای کم خونی در کشور ما از مکمل های آهن در طول بارداری توصیه می شود.
توصیه های غذایی برای محافظت از مادر باردار و جنین در برابر بیماری های ناشی از غذا از جمله توکسوپلاسموز و لیستریا توصیه می شود. میوه ها و سبزیجات قبل از خوردن باید شسته شوند. گوشت یا ماهی نپخته یا نیمه پخته مصرف نشود و همیشه غذاها به درستی تمیز، پخته و نگهداری شوند.

بارداری در دوران کرونا

باردار

به نظر نمی رسد زنان باردار در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کرونا قرار داشته باشند. با این حال، مطالعات، افزایش خطر ابتلا به موارد شدید را در صورت بیماری نشان می دهد. از سویی دیگر ابتلا به کرونا در دوران بارداری فرد را در معرض خطرات متعدد و عوارض مادری و جنینی از جمله زایمان زودرس و مرده زایی قرار می دهد.

بهترین راهکار در دوران بارداری رعایت پروتکل های بهداشتی جهت پیشگیری از ابتلا است. با این حال، توصیه های WHO بر این است که زنان باردار با علائم مشکوک به کرونا حتما تست شوند، زیرا ممکن است به مراقبت های تخصصی نیاز داشته باشند. زنان باردار که سن بالاتری داشته، اضافه وزن دارند یا سابقه بیماری هایی مانند فشار خون بالا و دیابت دارند در معرض خطر بالاتری از پیامدهای جدی کرونا هستند.

این مهم است که زنان باردار و اطرافیانشان اقدامات احتیاطی را برای محافظت از خود در برابر کرونا انجام دهند. در صورت بروز علائمی مانند از جمله تب، سرفه یا تنگی تنفس باید فورا به بیمارستان مراجعه شود.

زنان باردار می توانند با کمک موارد زیر می توان به محافظت از خود در برابر کرونا کمک کنند:

شستن مکرر دست ها با دستمال الکلی یا آب و صابون.
حفظ فاصله بین خود و دیگران و اجتناب از فضاهای شلوغ. در فضای غیر از منزل حتما ماسک زده شود و از لمس چشم ها، بینی و دهان خودداری شود.
هنگام سرفه یا عطسه، دهان و بینی با آرنج پوشانده شود. سپس بلافاصله دستمال استفاده شده دور انداخته شود.
در صورت بروز تب، سرفه یا مشکل تنفسی سریعا به پزشک مراجعه شود.
گرچه مواردی از انتقال مادر به نوزاد (انتقال عمودی) گزارش شده است، اما اطلاعات موجود در حال حاضر نشان می دهد که انتقال عمودی غیر معمول است. مشخص نیست که آیا این نتایج مستقیماً به دلیل کرونا یا اثر غیرمستقیم ناشی از بیماری شدید مادر یا مداخله های درمانی است.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا