- دوشنبه 15 اسفند 1401 :: 02:44
افزایش قیمت دلار چه پیامی برای بورس دارد؟ زمانی که نرخ دلار افزایش مییابد، سهام بنگاهها عمدتا رشد خوبی را تجربه می کنند.
افزایش قیمت دلار چه پیامی برای بورس دارد؟
یکی از پرسشهای کلیدی در بازار سرمایه این است که؛ افزایش دلار چه تاثیری بر بازار سهام دارد؟ آیا سرمایهگذاران باید همیشه منتظر شارژ دلار برای افزایش بورس باشند؟ همچنین افت نرخ ارز نیز حال بورس را بد میکند و باعث میشود اکثر سهمهای مهم به رنگ قرمز دربیاید، اگرچه که بازار سهام مانند بسیاری از بازارها تحتتاثیر نوسانهای ارزی قرار میگیرد، اما از نگاه کارشناسان، ثبات ارزی میتواند مهمتر از افزایش قیمت دلار در خدمت بورس باشد.
ثبات ارزی شرایط را برای بهبود فعالیتهای اقتصادی موجه فراهم میکند که انعکاس آن در نهایت در بازار سهام قابلمشاهده است، اما افت و خیز دلار، تنها باعث میشود که رنگ سبز و قرمز بورس مرتبا با یکدیگر جایگزین شوند. در نهایت، باید توجه کرد که ثبات ارزی که ناشی از ثبات وضعیت اقتصاد و چشمانداز مثبت اقتصادی باشد، میتواند مهمتر از رشد دلار باشد.
اثر افزایش قیمت دلار به این ترتیب است که وقتی قیمت دلار روند افزایشی به خود میگیرد معمولا قیمت سهمهای مختلف بورسی از جمله صنایع دلاری نیز روند افزایشی به خود گرفته و شاهد رونق نسبی در بازار سرمایه خواهیم بود.
البته که این موضوع کوتاهمدت است.
تحلیلگران بورسی بر این باورند که نوسان قیمت دلار بهعنوان محرک قوی در نوسانات بهوجود آمده بورس عمل کرده است.
تا زمانیکه نرخ دلار در مدار نوسانی حرکت کند بازارسهام نیز در باتلاق نوسان دست و پا میزند.
روند بلندمدت بازار سرمایه هم نشان می دهد که بورس تابعی از نوسانات نرخ ارز است و در هر برههای که نرخ ارز افزایش پیدا می کند، بورس حتی در کوتاه مدت نیز رشد زیادی را تجربه کرده است.
هرچه نرخ ارز در جامعه کاهش پیدا کند یقینا ارزش پول ملی افزایشی شده و میتواند به بهبود وضعیت معیشت خانوار منجر شود. اما شوک روانی نرخ دلار به لحاظ بازاری به دلیل اینکه سالهاست شرکتها با رشد توسعهای چندانی همراه نبودهاند و غالبا افزایش قیمت سهام شرکتها از کاهش ارزش پول ملی (افزایش نرخ ارز باعث افزایش نرخ محصولات شرکتها میشود و متعاقبا رشد سودآوری را بههمراه دارد) نشات میگیرد، در نتیجه میزان سودآوری آنها در چنین شرایطی با تعدیلاتی همراه میشود.
با کاهش دلار یقینا سوددهی کاهش پیدا خواهد کرد، معاملهگران چنین کاهشی را هم در فرآیند سرمایهگذاری خود موردارزیابی قرار میدهند. حال، در صورتیکه به سمت توافق در مذاکرات حرکت کنیم جنبه مثبت از جنبه منفی در میانمدت و بلندمدت پیشی میگیرد.
در صورتی که قیمت دلار بالا برود، بازار سرمایه نیز به عنوان یکی از بازارهای دارایی در کشور رشد خواهد کرد و شاخص بورس به رقمهای بالاتر از رقمهای فعلی میرسد.
زمانی که نرخ دلار افزایش مییابد، سهام بنگاهها عمدتا رشد خوبی را تجربه می کنند، ولی رشد برخی بنگاهها بیشتر و برخی کمتر است.
رشد سهام بنگاه های صادرات محور از جمله، صنایع فلزی، شیمیایی و پتروشیمی نسبت به سایر بنگاه بیشتر است.
با افزایش نرخ دلار، شاخص هم وزن نیز رشد خواهد کرد، اما رشد شاخص هم وزن همانند رشد شاخص کل نیست. زیرا بنگاههای بزرگ مثل، پالایشی، پتروشیمی، کانی فلزی، بانک (از نرخ تسعیر ارز) بیشترین سود را از افزایش نرخ ارز می برند.
با افزایش نرخ دلار، فقط شرکتهای بزرگ تحت تاثیر قرار نمی گیرند و به طور کلی تمام بنگاهها با میزان متفاوت تحت تاثیر قرار می گیرند.
با افزایش نرخ دلار به طور قطع نمی توان گفت که شاخص بورس رشد کند زیرا بازار سرمایه فقط تابع نرخ ارز نیست. اما در میان مدت با توجه به رشد شتابان نقدینگی، تورم زیاد و بسیاری دیگر از عوامل، دست یابی شاخص به ۲ میلیون واحد دور از ذهن نیست.
بیشتر بدانید:
تاثیر نتایج برجام بر بازار بورس
تاثیر ریزش دلار بر بازار سرمایه چیست؟