- یکشنبه 21 شهریور 1400 :: 11:37
یکی از نکاتی که افراد باید به آن توجه کافی داشته باشند، نداشتن استرس و تنشهای عصبی هنگام خواب است. اگر افراد دچار تنش و استرس باشند دچار اختلال خواب میشوند و این مسئله در افرادی که دچار خشکی مغز هستند با شدت بیشتری اتفاق میافتد.
اختلال در خواب شبانه میتواند حسابی برای ما دردسر ساز شود و آرامش مان را در طول روز از بین ببرد. بسیاری از تصادفات مرگ باری که در سطح جادهها اتفاق میافتد، به دلیل خواب ناکافی است. هر فرد با توجه به نیاز بدنش باید خواب کافی در شب داشته باشد که در این خصوص بسیاری از پزشکان خواب کافی را هشت ساعت میدانند.
بدن در صورت نداشتن خواب کافی شبانه با مشکلات زیادی مواجه و عملکرد مناسب مغز دچار مشکل میشود. افرادی که معمولا در شب به اندازه کافی نمیخوابند یا با اختلال خواب مواجه هستند، بیش از سایرین پرخاشگر خواهند شد و توانایی انجام کارهای روزانه خود را ندارند. ولی واقعا برای بی خوابیهای شبانه چه کاری میتوان انجام داد؟ «دکتر سعید صانعی» پزشک و مشاور درمانهای گیاهی و طب سنتی، روشها و درمانهای گیاهی را به شما معرفی میکند تا بدون هیچ دغدغهای بخوابید.
چرا نمیخوابیم؟
دلیل بی خوابی از دیدگاه طب سنتی به خشکی مغز باز میگردد؛ وقتی مغز به اندازه کافی رطوبت نداشته باشد، بی خوابی ایجاد میشود. خشکی مغز میتواند همراه با گرمی یا همراه با سردی باشد. بی خوابی که به دلیل خشکی و گرمی ایجاد میشود، به این شکل است که فرد در ابتدا نمیتواند به راحتی به خواب برود و نزدیک سحر احساس خواب برای فرد ایجاد میشود. این دسته از افراد معمولا تا ساعت ۲-۳ بامداد برای خوابیدن با مشکل مواجه هستند و صبحها نمیتوانند از خواب بیدار شوند و به جای خواب شبانه، تا ظهر میخوابند. افرادی که به دلیل خشکی و گرمی نمیخوابند، شبها در کنار تخت خواب خود آب میگذارند تا مدام از آن بنوشند. این دسته از افراد در هوای سرد و مرطوب به راحتی میخوابند.
گروه دوم در اثر خشکی و سردی دچار بی خوابی میشوند به این شکل که حدود ۲-۳ ساعت میخوابند، سپس بیدار میشوند و دیگر امکان خوابیدن برای شان وجود ندارد. این دسته از افراد معمولا کابوسهای وحشتناک میبینند. خوردن قهوه و چای میتواند مشکلات این دسته از افراد را تشدید کند. افرادی که مشکلات خواب دارند، خسته هستند، ولی به دلیل وجود صفرا و سودا در بدن شان نمیتوانند به راحتی بخوابند.
گیاهی که شما را بی هوش میکند!
افرادی که به خشکی مغز مبتلا هستند، باید دمای اتاقی را که میخواهد در آن بخوابند متعادل کنند، چون گرما و سرمای زیاد باعث بی خوابی در این دسته از افراد میشود. افراد سوداوی مزاج در زمستان و سرما بیشتر با مشکل بی خوابی مواجه میشوند در حالی که بی خوابی در تابستان و هوای گرم مختص افراد صفراوی مزاج است.
پرخوری و یائسگی میتواند بی خوابی این دسته از افراد را تشدید کند. برای رفع بی خوابی میتوان یک نوع سوپ درست کرد؛ برای درست کردن این سوپ باید از جو، لپه و برنج استفاده کرد. هم چنین میتوان در این سوپ، کدو حلوایی و یکی، دو برگ کاهو ریخت و به محتوایت سوپ باید گشنیز، هویج و شیر نیز اضافه کرد. خوردن این سوپ که روش پخت آن مانند سایر سوپ هاست، میتواند به درمان بی خوابی کمک کند.
استفاده از سبزی ترخون در درمان بی خوابی افرادی سوداوی مزاج موثر است. این دسته از افراد میتوانند ترخون را خشک کنند و روی غذاهای خود بریزند و بخورند.
سنبل الطیب یکی از گیاهانی است که در درمان بی خوابی میتوان از آن کمک گرفت. این گیاه تاثیر فوق العادهای در درمان بی خوابی میتواند داشته باشد، به شرط آن که از نوع تازه گیاه استفاده شود. برای این منظور باید تکههای ریشه سنبل الطیب را در قوری، به همراه ۲ لیوان آّب جوش ریخت و پس از ۲-۳ دقیقه جوشیدن آن را دم کرد. جوشیدن یک جرعه از این دم نوش خواب عمیقی را برای فرد ایجاد میکند.
اکثر ریشههای سنبل الطیب که در عطاریها به فروش میرسند، تازه نیستند و به همین دلیل تاثیر چندانی در درمان بی خوابی ندارند. برای بهره گیری از خاصیت خواب آلور این گیاه، باید آن را به صورت مستقیم و تازه مصرف کرد. سنبل الطیب برای افراد سوداوی که با مشکل بی خوابی مواجه هستند، گزینه بسیار خوبی محسوب میشود.
درمانی گیاهی میتوانند جایگزین بهتری برای داروهای شیمیایی باشند، چون بیشتر داروهای شیمیای که برای خواب استفاده میشود، میتواند باعث وابستگی فرد شود، ضمن این که مشکلاتی، چون اختلالات حافظه، عدم تمرکز و گیجی در طول روز را ایجاد میکند. البته ممکن است روند درمان با گیاهان دارویی در افراد سوداوی مزاج، کمی طولانیتر باشد به همین دلیل افراد سوداوی مزاج باید برای درمان صبور باشند.
بابونه
برای رفع مشکلات خواب میتوان از چای بابونه استفاده کرد که عارضهای ندارد. این گیاه برای خانمهای بادار و مادران شیرده که به این مشکل مبتلا هستند نیز مناسب است. این گیاه مناسب افراد سوداوی و صفراوی مزاج میتواند باشد. ۵ گرم از گیاه را باید در یک لیوان آب جوش ریخت و به مدت ۱۵ دقیقه دم کرد، سپس آن را صاف کرد و نوشید. مصرف چای بابونه برای همه گروههای سنی میتواند مفید باشد.
تخم کدو حلوایی
کدو حلوایی چندان مورد توجه قرار نمیگیرد و بسیاری از افراد در غذاها از آن استفاده نمیکنند. یکی دیگر از داروهایی که برای درمان بی خوابی میتوان از آن کمک گرفت، تخم کدو حلوایی است. تخم کدو حلوایی برای افرادی که صفراوی مزاج هستند و بی خوابیهای شبانه دارند، مفید است. برای استفاده از تخم کدو حلوایی باید آن را کوبید و توی توری ریخت، سپس توری را داخل آب در حال جوش گذاشت و بعد از گذشت چند دقیقه آن را بیرون آورد. بعد از آن باید توری را فشرد تا شیره تخم کدو حلوایی بیرون بیاید، شیره تخم کدو حلوایی را باید داخل شیر و عسل ریخت و نوشید.
آب؛ دارویی برای خواب
یکی از نکاتی که افراد باید به آن توجه کافی داشته باشند، نداشتن استرس و تنشهای عصبی هنگام خواب است. اگر افراد دچار تنش و استرس باشند دچار اختلال خواب میشوند و این مسئله در افرادی که دچار خشکی مغز هستند با شدت بیشتری اتفاق میافتد.