- چهارشنبه 21 مهر 1400 :: 03:35
دردهای گردن در بعضی موارد میتوانند ناشی از بیماریها یا اختلالات ساختاری مادرزادی باشند. هرچقدر این بیماریها در سنین پایینتر تشخیص داده شوند، درمان آنها با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود.
عوامل، اختلالات و بیماریهای مختلفی وجود دارند که میتوانند بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم باعث بروز درد در گردن و نواحی اطراف آن شوند. شناسایی این عوامل اولین قدم برای رفع درد و بازگرداندن کیفیت مطلوب به زندگی است.
۱- وضعیتهای غلط
سر انسان حدود ۵ کیلوگرم وزن دارد اما با خارج شدن گردن از مرکز ثقل، وزن و فشار سر روی ستون فقرات بیشتر میشود و مفاصل و دیسکها را تحت فشار قرار میدهد، درست مانند زمانی که یک وزنه ۵ کیلوگرمی را مقابل خود در دست نگه میدارید. هر چقدر این وزنه را با فاصله بیشتری مقابل بدن نگه دارید، وزن و فشار بیشتری را باید تحمل کنید، در صورتی که اگر وزنه را نزدیک به بدن نگه دارید، حمل آن برایتان آسانتر میشود. سر نیز هر چقدر بیشتر از مرکز ثقل خود خارج شود و به سمت جلو حرکت کند یا به سمت پایین خم شود، وزن بیشتری بر ستون فقرات و گردن وارد میکند. این فشار در صورت تداوم، به مرور زمان باعث ایجاد دردها و اختلالات اسکلتی – عضلانی مثل آرتروز و تخریب غضروفی، بیرونزدگی و دیسکهای بین مهرهای، آسیب به اعصاب و انشعاب درد به کتف، سرشانه، بازوها، انگشتها و حتی قفسه سینه میشود. هرچقدر سر مدت طولانیتری در وضعیت خمشده یا انحراف به جلو قرار بگیرد، آسیب بیشتری ایجاد میکند. به همین دلیل است که دانشجویان، کارمندان اداری، طراحان و… بیشتر دچار دردهای ناحیه گردن و ستون فقرات میشوند. حال حتماً میپرسید که راهحل چیست؟ آیا باید از فعالیتهای همیشگی خود دست بکشیم؟ پاسخ منفی است. برای به حداقل رساندن فشار سر روی گردن کافی است حرکتهای سر را از روی مهره یک انجام دهید. این مهره مانند یک کاسه است که جمجمه روی آن میغلتد. در واقع مهره یک گردن ساختاری شبیه مفصل گوی و کاسهای شانه و لگن دارد اما عمل حفره آن کمتر است. اگر هنگام پایین آوردن سر، جمجمه را از روی مهره یک حرکت دهید و از جلو آوردن گردن خودداری کنید، همان ۵ کیلوگرم وزن طبیعی بر ستون فقرات وارد میشود و احتمال بروز آسیب کاهش مییابد.
۲- مشکلات عضلانی و آسیب در لیگامانها و تاندونها
درد گردن میتواند در مشکلات عضلانی ریشه داشته باشد. کشیدگی و گرفتگی در عضلات، ضربه، رگ به رگ شدن و آسیب ویپلش (مصدومیتی که در پی تصادف یا ضربه ناگهانی به گردن ایجاد میشود) همگی میتوانند باعث درد در عضلات یا رباطها و تاندونهای گردن شوند. هر یک از این مشکلات، راههای درمانی خاص خود را دارند. برای مثال در مورد آسیب ویپلش باید برای ثابت نگه داشتن گردن و کمک به ترمیم پارگیهای عضله یا رباط از کلار یا گردنبند طبی استفاده کرد. بعد از اتمام دوره استفاده از گردنبند نیز باید با کمک درمان کایروپراکتیک، دامنه حرکتی را دوباره به تکامل رساند زیرا ثابت ماندن گردن در کلار منجر به کوتاهی عضلهها، تاندونها و رباطهای گردن و محدود شدن دامنه حرکتی آنها میشود. از آنجایی که بافت رباط خونرسانی ضعیفتری دارد، ترمیم آن مدت بیشتری طول میکشد اما تاندون بین عضلات قرار گرفته و از خونرسانی کافی برخوردار است. به همین دلیل آسیبهای آن زودتر بهبود مییابند.
۳- بیماریهای مادرزادی
دردهای گردن در بعضی موارد میتوانند ناشی از بیماریها یا اختلالات ساختاری مادرزادی باشند. هرچقدر این بیماریها در سنین پایینتر تشخیص داده شوند، درمان آنها با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود. اگرچه ممکن است افراد مبتلا به بیماریهای مادرزادی در سنین پایین دچار دردهای شدید نشوند، با بالا رفتن سن احتمال شدت یافتن درد بالا میرود. عواملی مثل عادتهای نادرست روزمره، افزایش یا کاهش قوس طبیعی گردن انحراف جانبی گردن، چرخش در مهرهها، آرتروز… میتوانند در تشدید و درد گردن روند درمان این افراد نقش داشته باشند.