• پنج‌شنبه 06 آبان 1400 :: 08:54

موارد استفاده و خاصیت گیاه دارویی میوه فنل Foeniculum vulgare Miller

گیاهان دارویی

موارد مصرف میوه فنل

نام علمی گیاه: Foeniculum vulgare
نام انگلیسی گیاه: Fennel
نام فارسی: رازیانه – بادیاناثرات درمانی :

اندام های مختلف رازیانه بادشکن، محرک تولید شیر، ضد دلپیچه و ضد دل درد است.ریشه رازیانه دارای اثر مدر قوی است و بذرهای آن محرک تولید هورمون های زنانه است.این گیاه دارای اثرات ضد التهاب، ضد اسپاسم، خلط آور و ضد درد می باشد و با اثر ضد زخم و آنتی اکسیدان در درمان ضایعات گوارشی و پوکی استخوان مؤثر می باشد.رازیانه همچنین در درمان ناراحتی های عصبی، علائم سندرم پیش از قاعدگی و کاهش دیسمنوره مؤثر است.این گیاه حاوی اثرات ضد اکسایشی بالایی می باشد ( 1،5،6).

مکانیسم اثر میوه فنل

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر :

رازیانه گیاهی به عنوان عامل استروژنی می باشد. و تحقیقات ثابت کرده است که استروژن ها و فیتواستروژن ها دارای خاصیت ضد اضطرابی می باشند، و رازیانه گیاهی حاوی فیتواستروژن می باشد. تحقیقات ثابت کرده است که عصاره آبی میوه رازیانه سبب کاهش درد حاد و مزمن می شود، مکانیسم احتمالی تأثیر رازیانه ممکن است به علت شباهت ساختاری آنتول موجود در رازیانه با دوپامین باشد که به گیرنده های دوپامین متصل شده و باعث کاهش درد می شود ( 9-7)

فارماکوکینتیک میوه فنل

ترکیبات اصلی و دارویی این گیاه :
قسمت های مورد استفاده این گیاه، ریشه، برگ و میوه آن می باشد. میوه (دانه) رازیانه شامل ماده روغنی، مواد قندی، موسیلاژ و اسانس می باشد.قسمت عمده آن را آنتول تشکیل می دهد، همچنین دارای مقدار کمی تانن، روغن لیماز، فنچون، فلاندرن، لیمونن، میرسن، استراگول،ترانس آنتول و کافن است. میوه رازیانه بهترین اندام برای استخراج ترانس آنتول است، همچنین سرشار از فیتواستروژن ها از جمله لیگنان می باشد. در ریشه این گیاه ترکیبات کومارینی از جمله برگاپتن (Bergapten) نیز وجود دارد ( ).همچنین ترکیب های فلاونوئیدی، فلاونول ها و به خصوص حضور فنیل پروپانوئیدها (ترانس آنتول و استراگول) و هیدروکربن های ترپنی اکسیژنه، ویتامین E و اسید آسکوربیک در این گیاه به اثبات رسیده است ( 4-1).

هشدار ها میوه فنل

احتیاط مصرف در این گیاه :
مصرف بیش از حد بذرهای رازیانه سمی است و اسانس آن نباید به مصرف داخلی برسد. استفاده بیش از حد از اسانس رازیانه سبب التهاب ریه ها، اختلالات تنفسی و تشنج می شود. مصرف این گیاه در دوران بارداری ممنوع است.
منبع : سایت دارویاب


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا