• جمعه 07 آبان 1400 :: 08:55

موارد استفاده و خاصیت گیاه دارویی پنیرک Malva sylvestris

گیاهان دارویی

پنیرک Malva sylvestris

موارد مصرف پنیرک

نام علمی گیاه:Malva sylvestris
نام انگلیسی:Mallow
نام فارسی: پنیرکاثرات درمانی :
قسمت های مختلف این گیاه شامل برگ، گل و ریشه به عنوان دارو به کار می رود.این گیاه دارای خواص ضد سرفه، ضد ورم معده، ضد تومور و ضد ویروس است.همچنین دارای اثر ضد باکتریایی، ضد التهاب و کاهش سرفه است.استفاده از پنیرک در کاهش عوارض سرماخوردگی و التهاب تنفسی، مجاری ادراری و گوارشی و نیز درمان جوش های پوستی مناسب است (6،7).ترکیب گیاه پنیرک با سیر و بابونه در درمان خشکی و ناهنجاری های پوستی استفاده می شود و در درمان زبری و خشکی پوست مصرف کنندگان مؤثر است (8).پنیرک از نظر طب سنتی معتدل است و اخلاط غلیظ را رقیق و اخلاط رقیق را معتدل می کند.ساییدگی برگ آن برای شکستگی مناسب است (5).

مکانیسم اثر پنیرک

آثار فارماکولوژیک و مکانیسم اثر :
ترکیبات موجود در ریشه گیاه پنیرک از جمله آنتوسیانین، دی اکسی بنزوئیک اسید و سیانیدین سبب کاهش قند خون می شود.تحقیقات نشان داده است که ترکیبات فلاونوئیدی موجود در ریشه این گیاه می تواند در کاهش عوارض دیابت مؤثر باشد.که این اثر با بهبود فعالیت آنزیم کاتالاز و مهار آنزیم آلفا آمیلاز است.تحقیقات ثابت کرده است که ترکیبات موجود در پنیرک از تشکیل لخته خون در رگ ها جلوگیری کرده و سبب کاهش بروز بیماری های قلبی- عروقی می شود (9،10). همچنین مشخص شده است عصاره پنیرک بر اسپرم و مراحل اسپرماتوژنز اثر گذار است و مورفولوژی سلول ها را تغییر داده و سبب افزایش تعداد سلول های اسپرماتسیت اولیه و اسپرم می شود (4).تحقیقات اثرات ضد باکتریایی این گیاه را بر روی میکروارگانیسم ها به اثبات رسانده است و مشخص شده است که این گیاه می تواند به عنوان یک ضد عفونی کننده در از بین بردن میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک ها استفاده شود (11). استفاده از پنیرک به صورت غرغره برای رفع تحریکات مخاط دهان و درد گلو و همچنین جوشانده ی آن به صورت کمپرس گرم برای رفع سوختگی ها و ناراحتی های هموروئید و ورم پلک چشم به کار می رود (5).

فارماکوکینتیک پنیرک

ترکیبات اصلی و دارویی این گیاه :
گیاه پنیرک حاوی اسیدهای چرب لینولنیک، لینولئیک، پالمتیک و اسید اولئیک می باشد (1).عصاره گل آن دارای کلسیم، منیزیم، اسیدآمینه سرین و آلانین، هیدروکسی پرولین، گلوکورونیک اسید، گالاکتورونیک اسید، آنتوسیانین، فرولیک اسید و گالاکتوز می باشد (2،3).همچنین گل های پنیرک شامل موسیلاژ، تانن و مواد رزینی است.این گیاه حاوی مقادیر زیادی ویتامین های A، B، C و E می باشد.در گل این گیاه یک ماده رنگی به نام مالوین وجود دارد (4،5).

هشدار ها پنیرک

احتیاط مصرف در این گیاه :
مصرف این گیاه در افراد دیابتی ممکن است سبب کاهش فشار خون شود. تاکنون گزارشی از سمیت گیاه در افراد گزارش نشده است
منبع : سایت دارویاب


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا