- پنجشنبه 18 خرداد 1402 :: 06:52
با اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان که هم اکنون در دستور کار سازمان قرار دارد، یکی از مراحل اصلی تحقق نظام هوشمند مالیاتی تحقق پیدا خواهد کرد.
سازمان امور مالیاتی ایران میگوید: بخش زیادی از شکاف مالیاتی در کشور یعنی مجموع فرار یا خودداری از پرداخت مالیات به مالیات مشاغل مربوط میشود.
بهنظر میرسد که دوران چانهزنی با سازمان مالیاتی به پایان رسیده و با عزم سازمان امور مالیاتی دیگر قرار است که مبنای تعیین میزان درآمد مشاغل از مسیر کارتخوانها مشخص شود. چرا که تا سال 1400، مالیات مشاغل براساس چانه زنی بین مالیاتدهنده و مأمور مالیاتی تعیین میشد و سالانه درصدی بر میزان مالیات سال قبل افزوده میشد. اما در سال 1401سازمان امور مالیاتی تصمیم گرفت با توجه به اجرایی شدن مواد 10و 11قانون «پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان» و همچنین حکم بند «م» تبصره 12قانون بودجه 1400اطلاعات فروش حساب فروشنده که در اختیار سازمان قرار گرفته بود را مبنای درآمدزایی مشاغل درنظر بگیرد و به سمت اخذ عادلانه مالیات حرکت کند.
این اقدام موجب شد صاحبان مشاغلی که در سالهای گذشته بهمراتب کمتر از میزان قانونی مالیات پرداخت میکردند، مالیاتشان ۱۰ تا ۲۰ برابر سال گذشته تعیین شود و به همین دلیل عادت کردن آنها به عدمپرداخت مالیات قانونی، اعتراضات برخی مشاغل در خرداد 1401نمایان شد و درنهایت برای مدیریت اوضاع و کاهش فشار مالیاتی بر مشاغل، سازمان امور مالیاتی تلاش کرد تا تسهیلات و تخفیفهایی درنظر بگیرد. اکنون وقت آن رسیده که قانون اجرا شود و به چانهزنی پایان داده شود.
سیاست های مبارزه با فرار مالیاتی
با پیشبرد برنامه هوشمندسازی نظام مالیاتی و حاکمیت داده ها و اجرای سیستم حسابرسی بر مبنای ریسک مودیان، عملا گام مهمی در جهت مبارزه با فرار مالیاتی برداشته خواهد شد.
نظام مالیاتی با تکیه بر موتور ریسک قادر خواهد بود، با تمرکز بر پرونده های پر ریسک و بدون رسیدگی بخش قابل توجهی از پرونده های مالیاتی، با کمترین هزینه، مالیات متناسب با میزان درآمد واقعی افراد را وصول نماید.
با اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که هم اکنون در دستور کار سازمان قرار دارد، یکی از مراحل اصلی تحقق نظام هوشمند مالیاتی تحقق پیدا خواهد کرد.
اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده جدید و استفاده از ظرفیتهای ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم، از دیگر اقداماتی است که میتواند به هوشمندشدن نظام مالیاتی و کاهش فرار مالیاتی کمک کند.
مهمترین پیامد اجرای نظام مالیاتی هوشمند، شفافیت است و باتحقق نظام نوین مالیاتی، عملا تمامی اطلاعات مودیان به صورت شفاف در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار میگیرد.
رعایت انصاف و عدالت، رضایت مودیان، هوشمندسازی نظام مالیاتی، وصول حداکثری و ارتقای سلامت نظام اداری، چارچوب اصلی نظام مالیاتی برای توسعه و کارآمدی محسوب میشود که کلیه ارکان نظام مالیاتی باید در این چارچوب حرکت کنند.