• چهارشنبه 16 آذر 1401 :: 01:21

آموزش سواد مالی در کودکی به این دلیل مهم است که کودکان یاد می گیرند از همان ابتدا، عادت‌‌های مالی درستی داشته باشند تا بتوانند در بزرگسالی به خوبی از آن استفاده کنند.

کودک خود را سرمایه دار کنید

نویسنده: مهدیه تقوی راد

اعتبارنوین: همه ما آرزو داریم که آینده خوب و بدون دغدغه‌ای را برای فرزندمان ترسیم کنیم تا آنها در زندگی آینده خود مشکلی نداشته باشند. این مسئله ربطی به وضع مالی خوب یا بد خانواده ندارد؛ با وجود این، برای ساختن آینده بهتر برای فرزندانمان، باید مهارت‌هایی را به آنها بیاموزیم که بتوانند روی پای خودشان بایستند و مدیریت مالی خوبی داشته باشند.

آموزش سواد مالی قبل از آنکه وظیفه نهادهای آموزشی باشد بهتر است در خانه و توسط والدین شکل بگیرد.

بهترین موقع برای آموزش سواد مالی در زمان کودکی است.

داشتن سواد مالی برای همه افراد یک جامعه ضروری است و آموزش این مؤلفه در دوران کودکی باید به‌ صورت جزئی تر و ساده تر انجام پذیرد تا ذهن کودکان به مرور و آرام آرام با این موضوع آشنا شود.

کمیل رودی، مدیر آکادمی هوش مالی با اشاره به اینکه هر رفتار مالی درستی که والدین انجام می‌دهند، کودک آن را ثبت و ضبط می‌کند و عینا آن را انجام می‌دهد، ‌می‌گوید:‌ سواد مالی کودکان، دارای مفاهیم مخصوص به آنهاست که باید آموزش‌های لازم در این خصوص با زبان کودکانه داده شود و در این راه، اصل بر این است که والدین، رفتار درستی را در این راه از خود نشان دهند. بعضی از والدین از همان زمان کودکی، مقداری پول توجیبی برای فرزندشان در نظر می‌گیرند. این کار باعث می‌شود که او هم با مفهوم پول آشنا شود و هم با مفهوم پس‌اندازکردن و خرج‌کردن به‌قاعده. دادن پول توجیبی به کودک، می‌تواند در ازای انجام کاری باشد که او در خانه انجام می‌دهد؛ ‌مثلا در ازای کمک‌کردن به مادرش در جمع‌کردن ظروف غذا یا مرتب‌کردن جاکفشی و… به او مقداری پول پرداخت می‌شود. در این صورت کودک می‌آموزد که در ازای خدماتی که انجام می‌دهد، می‌تواند پولی دریافت کند و همان پول را برای نیازهایی که دارد خرج یا پس‌انداز کند.البته یادمان باشد برای آنچه وظیفه و روتین زندگی است مثل درس خواندن، غذا خوردن و… دستمزد و جایزه تعیین نکنیم.

آشنایی با مفهوم پول

به گفته رودی، نخستین قدم برای آشنایی کودک با سواد مالی و مهارت‌های مربوط به آن این است که ابتدا کودک با مفهوم پول آشنا شود و متوجه شود که با داشتن پول چه کارهایی را می‌تواند انجام دهد. بهترین زمان برای دادن پول توجیبی روزانه که به بچه‌ها داده می‌شود زمانی است که بچه‌ها به مدرسه می‌روند و از همان زمان نیز باید به او بگوییم که تمام این پول را نباید خرج کند بلکه باید قسمتی از آن را پس‌انداز کند، بخشی را برای کمک به دیگران اختصاص دهد و بخشی را برای رفع نیازهایی که دارد کنار بگذارد. با این کار، هم نحوه خرج‌کردن پول به او آموزش داده می‌شود، هم حس بخشندگی در او بیدار می‌شود و هم از همان ابتدا کودک یاد می‌گیرد که بر امور مالی خود تسلط داشته باشد. برای اینکه بچه‌ بهتر با این سه مفهوم آشنا شود بهتر است که سه قلک برای او تهیه کنید و فهرستی از خواسته‌های کودکتان و علاقه‌مندی‌های او را در کنار این قلک‌ها لیست کنید و برای او توضیح دهید که برای رسیدن به خواسته‌هایش چه مقدار پول باید خرج و چه مقداری را باید پس‌انداز کند. درخصوص قسمتی از پول که باید به دیگران بخشیده شود نیز به او توضیح دهید که کارهای خیرخواهانه چقدر مهم هستند و پول‌هایی که او برای امور خیریه پس‌انداز می‌کند به مراکزی که کارهای خیر انجام می‌دهند اهدا می‌شود تا برای نیازمندان، لباس، کفش و… تهیه کنند.

همراهی در خریدکردن

همراه‌بردن کودکتان در زمان خریدکردن، یکی از راه‌هایی است که کودک یاد می‌گیرد چه مقدار پول را چگونه باید خرج کند. حین خرید می‌توان نحوه تصمیم‌گیری برای خریدکردن را به او آموزش داد؛ یعنی بگوییم که چه مقدار پول در اختیار داریم و اولویت‌مان برای خریدکردن چه چیزهایی است. حین خرید می‌توان به کودک توضیح داد که چرا یک کالا را به کالای دیگر ترجیح می‌دهیم و در عین حال، کالاهایی که تخفیف خورده را می‌توان به او نشان داد و در عین حال، آموزش داد که می‌توان از این کالاها که قیمت پایین‌تری نسبت به کالاهای مشابه دارند، خرید کرد. کودکان زمانی که می‌بینند والدین برای خریدکردن خود بودجه‌ای در نظر می‌گیرند ناخودآگاه این کار را در ذهن خود بایگانی می‌کنند و به‌مرور یاد می‌گیرند که آنها نیز در خریدکردن، بر اساس اولویت‌ها پول خود را خرج کنند. در عین حال می‌توان در زمان خرید، مقدار اندکی پول به کودک داد تا برای خودش خرج کند و اهمیت خرج‌کردن بر اساس بودجه‌بندی محدود را یاد بگیرد. مدیر آکادمی هوش مالی تأکید می‌کند: باید به کودکتان بیاموزید که پول بی‌حسابی نداریم و منابع مالی ما محدود است و باید با همین محدودیت پول، زندگی کنیم. بنابراین اگر می‌خواهیم فرزندانمان آینده بهتری داشته باشند باید مسائل مالی را به آنها آموزش دهیم تا در بزرگسالی گرفتار «ای کاش»هایی نشوند که راه‌حل آنها در کودکی و نوجوانی‌شان بوده است.

کمیل رودی، با اشاره به اینکه هر رفتار مالی درستی که والدین انجام می‌دهند، کودک آن را ثبت و ضبط می‌کند، ‌می‌گوید:‌ سواد مالی کودکان، دارای مفاهیم مخصوص به آنهاست که باید آموزش‌های لازم در این خصوص با زبان کودکانه داده شود و در این راه، اصل بر این است که والدین، رفتار درستی را در این راه از خود نشان دهند.

بهترین زمان برای پول توجیبی روزانه به بچه‌ها زمانی است که بچه‌ها به مدرسه می‌روند.

اهمیت آموزش سواد مالی در خردسالی



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا