• پنج‌شنبه 24 آذر 1401 :: 12:30

متخصص هوش مصنوعی چه کار می‌کند و چطور می توان وارد این حوزه شد؟

معرفی رشته متخصص هوش مصنوعی

به گزارش اعتبارنوین، در این سری از مطالب معرفی رشته ها، با متخصص هوش مصنوعی آشنا می شویم

من کی ام؟

سیدسجاد اشرفی هستم، دانشجوی دکترای رشته برق دانشگاه علم‌وصنعت و در حوزه هوش مصنوعی کار می‌کنم. آشنایی‌ام با این حرفه برمی‌گردد به اواخر دوره کارشناسی؛ شاخه «الکترونیک دیجیتال» رشته برق، با دنیای هوش مصنوعی ارتباط نزدیکی دارد. من هم که در این شاخه درس می‌خواندم، به هوش مصنوعی علاقه‌مند شدم.

چه مسیرهایی برای ورود به دنیای هوش مصنوعی وجود دارد؟

هوش مصنوعی، حوزه بسیار گسترده‌ای است که می‌توانید از رشته‌های دانشگاهی مختلفی به‌سراغش بروید. مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر، برق، مهندسی‌پزشکی و… . حتی کسی که برای مثال معماری خوانده‌است هم می‌تواند کارش را با هوش مصنوعی پیوند بدهد، به این‌ترتیب که طراحی دکوراسیون داخلی را برپایه این علم انجام بدهد.

هوش مصنوعی در زندگی روزمره به چه کاری می‌آید؟

به‌طور کلی در هوش مصنوعی، هدف‌مان این است که چیزی شبیه به هوش طبیعی (هوش انسان) داشته‌باشیم ولی برپایه کامپیوتر. مثلا شاخه‌ای داریم به‌نام بینایی کامپیوتر که می‌خواهد همان سیستم بینایی و عملکرد مغز انسان را با دوربین و کامپیوتر ایجاد کند؛ خب یکی از نتایجش می‌شود فناوری تشخیص پلاک. یا مثلا ممکن است دنبال این باشیم که توانایی پردازش زبان و پاسخ دادن به‌صورت صوتی را در کامپیوتر ایجاد کنیم. نمونه‌اش را کجا سراغ دارید؟ در دستیار هوشمند «الکسا» که دستورات را می‌فهمد، عملی می‌کند و جواب ‌مان رامی‌دهد. هوش مصنوعی در حوزه مارکتینگ هم نقش مهمی دارد. بازاریابی و فروش اینترنتی به‌کمک هوش مصنوعی، متحول شده‌است؛ رایانه تحلیل می‌کند که اگر کدام محصولات کنار هم قرار بگیرند، مشتری خرید بیشتری خواهد داشت. براساس دستاوردهای فعلی هوش مصنوعی می‌توانیم آینده‌ای را متصور شویم که تمام خودروها مثل خودرو‌های تسلا، خودران و بی‌نیاز از راندن ما شوند و همه ا‌بزارهای هوشمند مثل ساعت و تلفن‌همراه به دستیارهای هوشمند تبدیل شوند که یک‌سری از کارهای‌مان را به‌جای ما انجام بدهند.

چطور می توانید وارد بازار کار شوید؟

می‌توانید در شرکت‌های خصوصی مشغول‌به‌کار شوید که برپایه هوش مصنوعی کار می‌کنند، البته تعدادشان محدود است و بیشتر در تهران‌اند. در پایتخت، شرکت‌های بین‌المللی هم داریم که شعبه شرکت‌های خارجی‌اند و می‌توانید به آن‌ها بپیوندید. عده‌ای، گزینه اپلای کردن را ترجیح می‌دهند تا بتوانند خارج از کشور، تجربه‌های جدیدی درحوزه تحصیل و شغل داشته‌باشند. بعضی‌ها برای ورود به شرکت‌های بزرگی مثل گوگل و مایکروسافت تلاش می‌کنند که خب البته راهیابی به آن‌ها چندان آسان نیست. شاید هم بخواهید وارد حوزه تحقیقات شوید و دانشمند هوش مصنوعی باشید. در ایران طی چندسال آینده می‌توانیم کسب‌وکارهایی برپایه هوش مصنوعی داشته‌باشیم اما این نکته را مدنظر داشته‌باشید که برای راه‌اندازی کسب‌وکار خودتان، باید مدتی برای شرکت‌های مختلف کار کنید تا تجربه به‌دست بیاورید و تیم‌سازی کنید بعد به مرحله ساخت محصولات هوش مصنوعی برسید.

در انتخاب این حوزه باید حواس‌تان به چه نکاتی باشد تا پشیمان نشوید؟

هوش مصنوعی، یک علم است و باید به تئوری‌اش مسلط شوید؛ ریاضیات را در سطح خوبی بلد باشید و به برنامه‌نویسی و زبان انگلیسی مسلط باشید. بعضی‌ها فکر می‌کنند بلد بودن برنامه‌نویسی کفایت می‌کند اما برنامه‌نویسی، صرفا یکی از ابزارهای موردنیاز است. شما نمی‌توانید از یک دندان‌پزشک بخواهید نحوه استفاده از ابزارها و دستگاه‌هایش را بهتان یاد بدهد و توقع داشته‌باشید که بعد از آن دندان‌پزشک شوید. او تئوری و دانش پشت استفاده از این ابزارها و علم تشخیص بیماری‌ها را هم می‌داند، درباره هوش مصنوعی هم این نکته صدق می‌کند. نکته مهم دیگر این‌که بدانید در این شغل، بخش عمده زمان شما در یک اتاق بسته می‌گذرد و تنها چیزی که با آن سروکار دارید، یک لپ‌تاپ است. افرادی که در این حوزه کار می‌کنند، خیلی اهل تعامل نیستند و معمولا سرشان توی کار خودشان است. برای پشیمان نشدن از انتخاب‌تان، باید واقع‌بین باشید و بدانید که لزوما قرار نیست کارهای خیلی ویژه‌ای درحد فعالیت‌های شرکت‌های بزرگ دنیا انجام بدهید. هیچ میان‌بری وجود ندارد، باید پله‌پله و اصولی پیش بروید.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا