• چهارشنبه 14 دی 1401 :: 01:13

مواجهه با عوامل استرس زا در محیط‌های کاری و ناآشنایی با راهکارهای مدیریت آن، منجر به افزایش اضطراب، خستگی یا تحریک پذیری می‌شود.

مقصر و راهکارهای استرس های شغلی

مترجم: فرنگیس یاقوتی | ‌منبع: lifehack.org

اعتبارنوین: همه افراد استرس را در طول روز تجربه می‌کنند. بسیاری از مشاغل به‌طور پیش فرض فشار بیشتری نسبت به دیگر حرفه‌ها در افراد ایجاد می‌کنند. به عنوان مثال، یک پزشک اورژانس باید سریع تصمیم بگیرد و هر تصمیمی که می‌گیرد ممکن است به معنای واقعی کلمه درباره مرگ یا زندگی یک نفر باشد. بنابراین، استرس در محل کار لزوما چیز بدی نیست و البته امکان فرار از آن هم به طور 100 درصدی وجود ندارد. مواجهه با عوامل استرس‌زا در محیط‌های کاری مانند مشکلات با مدیر یا همکارها، فشارهای مالی و … منجر به افزایش اضطراب، خستگی یا تحریک‌پذیری می‌شود اما چگونه با استرس کاری به روشی سالم کنار بیاییم؟

5 مقصر استرس زا شدن محیط‌های کاری

عوامل زیادی وجود دارد که باعث ایجاد استرس در محیط کار می‌شود. مهم‌ترین آن‌ها که برای بیشتر افراد در محیط‌های کاری اتفاق افتاده، عبارتند از:

1- نداشتن ساختار | محیط‌های کاری بدون رتبه بندی یا سلسله مراتب مشخص، بدون نمودار سازمانی، می‌تواند استرس‌زا باشد. این که فرد نداند کجا ایستاده است و چه مسیری را برای موفقیت و پیشرفت باید طی کند، می‌تواند منبع بزرگی برای تحمل استرس در محیط کاری باشد.

2- فرهنگ های سمی | شایعه پراکنی، رقابت غیراخلاقی بین همکاران و رفتارهای تحقیرآمیز تنها نمونه‌هایی از فرهنگی است که حتی اگر فعالانه نباشد، دست کم منفعلانه برای افراد استرس ایجاد می‌کند.

3- مدیر ضعیف یا مشکل ساز | رئیسی که یک مدیرکاربلد برای کارمندانش نیست یا یک خودشیفته که سعی می‌کند خود را به دیگران تحمیل کند، باعث ایجاد استرس در محیط شغلی خواهد شد.

4- نداشتن چشم انداز روشن | یک شرکت بدون استراتژی یا بدون چشم انداز روشن می‌تواند استرس شدیدی برای کارمندانش ایجاد کند. تغییرات مداوم بدون هیچ توجیهی، لغو کارها یا حتی کل پروژه‌ها در آخرین لحظه و جایگزینی آن‌ها با موارد دیگر، همه این‌ها نشانه‌هایی از نداشتن وجود برنامه واقعی است. چه چیزی استرس‌زاتر از دلبستگی به شرکتی است که برنامه‌ای ندارد؟

5- بی ثباتی مالی | زمانی که یک شرکت یا یک صنعت از نظر مالی آسیب می‌بیند، این امر بر رفاه کارکنانش تاثیر می‌گذارد. بی‌نظمی‌ در پرداخت‌ها هم می‌توانند باعث استرس شوند، حتی زمانی که در نهایت کسی کل مبلغ توافق شده را دریافت کند.

راهکارهای کاهش استرس کاری

واضح است که کار کردن در محیط‌های پراسترس، روان فرد را به هم می ریزد و کارایی او را به‌شدت کاهش خواهد داد. برای بعضی افراد، امکان تغییر شغل به هیچ وجه وجود ندارد یا تصمیم‌شان به فعالیت در همان شغل است. بنابراین در ادامه به چند راهکار ساده و عملی اشاره خواهد شد که می‌تواند به کاهش استرس کاری کمک کند.

1- شوک جسمی | وقتی خود را در یک حالت استرسی می‌یابیم که نمی‌توانیم از آن خارج شویم، ممکن است یک شوک جسمی دقیقا همان چیزی باشد که برای حرکت به جلو به آن نیاز داریم. شستن دست‌هایمان با آب سرد(حتی آب یخ زده) و همچنین صورت در صورت امکان می‌تواند به کاهش فشار سریع کمک کند تا بتوانیم دوباره به وضوح فکر کنیم.

2- صحبت درباره استرس‌کاری | از صحبت کردن درباره استرس کاری خود نترسید. شما نباید آن را نادیده بگیرید. دوستان یا همکاران شما باید سیستم پشتیبانی شما باشند و مجبور نیستید به تنهایی از پس چالش‌های خود برآیید. کمک گرفتن از مشاور هم در همین زمینه، به شما کمک زیادی خواهد کرد. گاهی اوقات حتی حرف زدن و گفتن آن چه به آن فکر می‌کنیم، کافی است تا احساس بهتری داشته باشیم.

3- برنامه‌ریزی دقیق | اگر فردی هستید که استرس زیادی در محیط کاری خود تجربه می‌کنید، پس باید برنامه روتینی ایجاد کنید که وظایف شغلی شما را مشخص کند. همچنین داشتن یک برنامه‌ریزی دقیق برای انجام کارها بعد از فهرست کردن‌شان، یکی از ایده‌های کاربردی و مناسب برای رهایی از استرس کاری است.

4- استراحت‌دادن به مغز | ورزش، انجام کارهای مورد علاقه یا گوش‌دادن به موسیقی آرامش‌بخش برای چند دقیقه کوتاه در ساعت اداری، باعث استراحت‌دادن به مغز شده و استرس شما را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. تعداد زیادی موسیقی رایگان آنلاین وجود دارد که می‌تواند به شما کمک کند تا استرس کاری خود را کاهش دهید. بعضی از آن‌ها با صداهای پس‌زمینه آرامش‌بخش مانند باران یا باد همراه هستند تا احساس آرامش بیشتری کنید. برای ورزش هم چیزی که به طور کلی برای بیشتر مردم بسیار مفید است، قدم زدن است زیرا به نوعی مغز را وادار به پاک سازی و راه‌اندازی مجدد می‌کند.

5- درک خودمان و شرایط | نکات زیادی وجود دارد که باید برای مدیریت استرس کاری بدانیم اما مهم‌ترینش این است که کمی روی جنبه روان شناختی موضوع تمرکز کنیم یعنی خودمان و شرایط را درک کنیم. سرزنش خودمان فقط باعث افزایش استرس کاری و بالا رفتن احتمال خطا می‌شود.

کارمند شرکت



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا