- چهارشنبه 25 مرداد 1402 :: 03:47
یکی از سوالات همشیگی افراد از یکدیگر این است که «کجا سرمایه گذاری کنیم؟» و بر همین اساس با پیشنهاد افراد مبادرت به سرمایه گذاری می کنند.
نویسنده: مریم موسی پور
در میان بازارهای مالی مختلف در ایران، بازارهایی وجود دارند که نهتنها سطح نقدشوندگی در آنها بالاست بلکه میتوانند نمونههای موفقی برای سرمایهگذاری باشند هر چند که به موازات آن حرکت بازارهای همگام با دلالی و سوداگری را هم نباید نادیده گرفت اما به هر حال گاه جذابیتهای مقطعی ایجاد شده در برخی بازارها، رقابتی را میان تمام بازارها بهوجود میآورد که کار را برای انتخاب سخت میکند؛ هرچند هوشمندی بازار و سرمایهگذاران در این حوزه حرف آخر را میزند. در ادامه، ما نظر کارشناسان حوزه های مختلف را در این باره جویا شدهایم.
سرمایه گذاری در مسکن
بخشی از مردم که توانمند هستند به جای خرید طلا و ارز و خرید سرمایهای به مسکن رو آوردهاند. قیمت مسکن در سال گذشته حداقل 70درصد افزایش یافت. شاید داشتن خانه اضافی برای مردم عادی بهعنوان پشتوانه، منطقی هم باشد و خانه را بهعنوان اجاره در اختیار دیگران میگذارند.
سرمایه گذاری در طلا
از قدیم، سنت و رسم مردم ما این بوده که طلا را هم بهعنوان زینت و هم بهعنوان سرمایه خریداری میکردند تا در مواقعی که لازم دارند از آن استفاده کنند. اما در چند سال گذشته مردم به سمت سرمایهگذاری در سکه و طلاهای کماجرت رفتهاند و این امر باعث شده است تولید و خرید مصنوعات طلا کاهش یابد. درحال حاضر با توجه به حباب بالای سکه، خرید سکه توجیه اقتصادی ندارد؛ درحالیکه مردم میتوانند با خرید یک مصنوع طلا به همان وزن سکه نهایتا نصف حباب سکه آن مصنوع طلا را بخرند که هم استفاده زینتی دارد و هم هر زمان که نیاز بود آن را بفروشند که این کار به تقویت بخش تولید هم منجر میشود. از الان نمیشود وضعیت بازارهای طلا و سکه را برای ماههای آینده پیشبینی کرد؛ چون ممکن است یک خبر سیاسی یا اقتصادی باعث شود نوسان افزایشی یا کاهشی در بازار داشته باشیم. به هر حال قیمتها در بازار با توجه به تغییرات قیمت اونس جهانی، تغییرات قیمت دلار و افزایش یا کاهش تقاضا تغییر میکند، اما باید توجه کنیم که نوسانات قیمت طلا بین ۱تا۵درصد، روال طبیعی بازار است.
سرمایه گذاری در خودرو
خودرو از قدیمالایام هم در اقتصاد ایران، سرمایه محسوب میشد. خودرو همواره به لحاظ امنیت نگهداری برای سرمایهگذاران و دلالان جذاب بوده است. در این بین، سال گذشته هم تحت شرایط اقتصادی کشور و نوسانات سیاسی داخل و خارج از کشور و قیمت دلار جهش زیادی داشت و یکباره به بیش از دو برابر هم رسید.
توجه به 2 مولفه در بازار خودرو ضروری است. اول اینکه قیمت دلار و تورم چگونه خواهد بود. دوم اینکه تولید و توزیع خودرو طبق برنامه و به درستی صورت گیرد و قیمتهای واقعی نیز جایگزین قیمتهای دستوری در بازار شود.
سرمایه گذاری در بازار ارز
شاید بتوان گفت که مردم با خرید ارز بهدنبال سرمایهگذاری نیستند؛ آنها میخواهند از بیارزش شدن سرمایههای خود جلوگیری کنند و با پیشروی تورم، پیش بروند. هرچند در این بازار هم دلالان حضور دارند و سوءاستفادههای زیادی را هم انجام میدهند. سابقه تلخ بورس برای مردم، عدمجذابیت اوراقهای سرمایهگذاری، کم بودن سود بانکی و نیاز به سرمایه کلان برای خرید ملک و مسکن، مردم را برای خرید ارز ترغیب میکند چرا که امکان خرید آن با سرمایههای خرد هم وجود دارد. همچنین مردم فکر میکنند که اگر در آینده بخواهند در جای دیگر سرمایهگذاری کنند با فروش ارزهایشان این امکان برای آنها فراهم است؛ حتی اینکه معامله پایاپای کنند؛ دلار بدهند خانه بخرند یا دلار بدهند خودرو بخرند و …. برای پیشبینی وضعیت قیمت دلار در سالجاری هم باید توجه کنیم که اخبار سیاسی و اقتصادی کلان بر این بازار بسیار تأثیرگذار است و نمیتوان پیشبینی دقیقی از وضعیت آن داشت.
سرمایه گذاری در بورس
اکثر افرادی که به دولت، سیاستگذاریهای وزارت اقتصاد و بانک مرکزی وفادار بودند، سعی کردند که سرمایههای خود را یا در بانک یا در بورس نگه دارند. این افراد متأسفانه پاداش خوبی دریافت نکردند و سوداگران و دلالان بیشترین سود را از وضعیت بازارها بردند. البته با توجه به سیاستهای دولت مبنی بر کنترل تورم و احتمال اعمال فشار بیشتر بر قیمتها و کنترل نرخهای فروش شرکتهای بزرگ بهنظر میرسد که دولت نمیخواهد بورس بهصورت بیمحابا رشد کند؛ بنابراین سرمایهگذاران باید بحث سیاستهای کلی دولت را مدنظر قرار بدهند؛ یعنی بورس طبیعتا اصلاحهایی را هم در طول سال خواهد داشت که این موضوع بدی نیست.