- چهارشنبه 25 مرداد 1402 :: 03:52
بیل گیتس در جایی گفته است:«کاش میدانستم که زندگی فقط در کار خلاصه نمیشود»؛ چرا برقراری تعادل بین کار و زندگی ضروری است؟
نویسنده : سیده زهرا جلیلی هاشمی | روانشناس
«بهاندازه من صبر نکنید تا این درس را بیاموزید»، این جمله را «بیل گیتس» بود، یکی از بنیانگذاران مایکروسافت، که در جمع دانش آموختگان یک دانشگاه گفته است. او در صحبتهایش توصیههایی را مطرح کرد که دوست داشته در دوران جوانی، کسی آنها را به خود او میگفت، به طور مثال گفته: «وقتی همسن شما بودم، اعتقادی به تعطیلات و آخر هفتهها نداشتم. به هر کسی که اطرافم بود، فشار میآوردم تا ساعتهای بسیار زیادی در روز کار کند.» او همچنین گفته حسرت میخورد که زودتر نفهمیده باید بین کار و زندگیاش تعادل برقرار کند و آرزو میکرده وقتی جوانتر بود،میفهمید که زندگی فقط در کار خلاصه نمیشود. گیتس همچنین گفته: «برای رسیدگی به روابط خود، برای جشنگرفتن موفقیتها و برای بازیابی از شکستها زمان بگذارید. هر موقع که لازم دارید، استراحت کنید. وقتی اطرافیان تان به زمان نیاز دارند هم به آنها سخت نگیرید.» اما چرا برقراری تعادل بین کار و زندگی مهم است؟
موفقیت شغلی مهمتر است یا خانواده؟
به نظر شما اولویت زندگی کدام است؟ همراه بودن در کنار خانواده، تشکیل دادن خانواده و همراه شدن با اعضای آن و دغدغههای آنان یا کار کردن و تلاش برای ارتقا و کسب موفقیتهای شغلی و به تبع آن کسب ثروت بیشتر. برای پاسخ اصولی به این سوال باید بدانید که احساس موفقیت، شادی و آرامش در چه صورت سراغ شما میآید و اگر کدام یک را اولویت زندگیتان قرار دهید، احساس آرامش میکنید. بنابراین یک سری توصیهها را باید جدی بگیرید.
اهدافتان را بشناسید و در همان زمینه قدم بردارید
برای شناخت اهدافتان، سفری در زمان داشته باشید. به 20 سال آینده سفر و تصور کنید که از شما خواهند پرسید چگونه شد که انسان موفقی شدید و چطور به این موفقیت دست پیدا کردید؟ شما در جواب به چه نکته ای در زندگیتان اشاره میکنید و موفقیت را در چه بخش و مسئله ای از زندگی ربط میدهید؟ آیا موفقیت زندگیتان را داشتن فرزندان موفق و سالم یا خانواده شاد و با احساس رضایت از زندگی میدانید یا داشتن شغلی با درآمد قابل قبول یا حتی زیاد در زندگی. به این سوال فکر و جواب افراد موفق را جستوجو کنید و ببینید احساس موفقیت در چه صورت بیشتر و لذتبخشتر است.
مدیریت زمانی داشته باشید
سعی کنید برای کار و زندگی شخصی خود برنامهریزی داشته باشید و دقت کنید این برنامه آرمانگرایانه و رویایی نباشد. توان بدنی و وضعیت زندگیتان را درنظر بگیرید و برای همه اولویتهای زندگی و کاری خود وقت بگذارید و به همه آنها به اندازه مساوی و متعادل رسیدگی کنید.
زندگی را فدای کار نکنید
درست است که با سخت شدن شرایط زندگی و تورم شدید اقتصادی و البته گرانی سرسامآور و در کنار آن بالا رفتن سطح توقعات همه اعضای خانواده، شما مجبور به بیشتر کار کردن و تلاش بیشتر هستید، اما اگر پدر و سرپرست خانواده هستید یا مادر و حامی خانواده، توجه کنید که شما مسئولیتهای دیگری غیر از برآورده کردن نیازهای مادی خانواده هم دارید که بودن در کنار اعضای خانواده و وقت گذراندن با آنان است که اگر به آن بیتوجهی کنید، فرزندان شما به همان اندازه ضربه روحی و روانی میخورند که از کمبود مادیات و برآورده نشدن توقعات مادیشان.
بهدنبال بخشهای گمشده وجودتان باشید
اگر شما آن قدر غرق در کارتان هستید که فکر میکنید تا زمانی که به موفقیتهای بالای حرفهای و شغلی نرسیدهاید یا ثروتمند نشدهاید، تفریح کردن و توجه به خانواده و دوستان، وقت گذراندن و کار بیهودهای است؛ بهتر است بدانید که سخت در اشتباهید. زندگی در همین لحظه و اکنون در حال اتفاق افتادن است و رسیدن به همه این موفقیتها در آینده به هیچ وجه به شما حس مثبتی نمیدهد. اگر تصمیم دارید که همه موهبتها و زیباییهای کنونی زندگی را برای رسیدن به آنها فدا کنید، یک بار دیگر صحبتهای «بیل گیتس» در 67 سالگی را بخوانید و بیشتر به آنها فکر کنید.