• دوشنبه 24 مهر 1402 :: 02:12

به بهانه این روز نگاهی انداخته‌ایم به موضوع غذا در جهان. 

چشم‌انداز جهانی بدون گرسنگی و سوءتغذیه

نویسنده : علیرضا کاردار | روزنامه‌نگار

۱۶ اکتبر هر سال روز جهانی غذا برای توجه به فقر و گرسنگی برپا داشته می‌شود. تصویب ۱۶ اکتبر به عنوان روز جهانی غذا در نوامبر ۱۹۷۹ و به افتخار تأسیس سازمان فائو در سال ۱۹۴۵(سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) یک سازمان تخصصی وابسته به سازمان ملل است که در زمینه توسعه کشاورزی فعالیت دارد) نام گذاری شده و در سراسر جهان گرامی داشته می‌شود. روز جهانی غذا هر سال یک شعار و درون‌مایه خاص دارد که شعار امسال «آب زندگی است، آب غذاست. هیچ‌کس را پشت سر نگذارید» انتخاب شده است. همه ما برای تحقق بخشیدن به چشم‌انداز جهانی بدون گرسنگی و سوءتغذیه نقش داریم و می‌توانیم با انتخاب غذایی سالم، دین خود را برای کاهش ضایعات مواد غذایی ادا کنیم.

هدف روز جهانی غذا

هر سال حدود ۱۵۰ کشور جهان روز جهانی غذا را برای توجه جهانی به سایه سیاه فقر و گرسنگی گرامی می‌دارند. در این روز سازمان‌های بین‌المللی برای برقراری روابط در زمینه کشاورزی و زمینه‌سازی برای جلوگیری از فقر و گرسنگی و نابودی محیط زیست تلاش می‌کنند. روز جهانی غذا روز همدردی با گرسنگانی است که از ساده‌ترین نیاز زندگی یعنی غذا محروم هستند. برخی از اهداف روز جهانی غذا عبارتند از تشویق و تحریک ملت‌ها، سران دولت‌ها، مراکز بین‌المللی و نهادهای غیردولتی به افزایش تولید محصولات کشاورزی برای پایان دادن به گرسنگی، تشویق به برقراری ارتباط کشورهای در حال توسعه برای همکاری‌های اقتصادی و کشاورزی و حمایت‌های متقابل فنی برای افزایش محصول، تشویق روستاییان به مشارکت در تصمیم‌گیری‌هایی که شرایط زندگی‌شان را بهبود می‌بخشد، افزایش آگاهی عمومی ملل و توجه دادن آن‌ها به مسئله گرسنگی در جهان، تشویق انتقال فناوری به کشورهای در حال توسعه، به جوش آوردن همت و مسئولیت بین‌المللی و ملی برای جنگ علیه گرسنگی، سوءتغذیه و فقر و جلب توجه به تولید و توسعه کشاورزی پایدار.

غذای رستوران

ضایعات مواد غذایی در ایران

طبق آماری که چندی پیش ارائه شد، مجموع دورریز مواد غذایی در ۲۷ کشور اروپایی ۹ میلیون تن در سال گزارش شده که متاسفانه این آمار در ایران ۳۵ میلیون تن در سال است. براساس گزارش سازمان فائو، هرروز به‌ازای هر نفر، ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به هدر می‌رود. این میزان ضایعات مواد غذایی، ایران را در ردیف کشورهای تراز اول دنیا در زمینه هدررفت مواد غذایی قرار داده است. بر همین اساس سالانه ضایعات مواد غذایی در ایران با ارزش تقریبی ۱۵ میلیارد دلار است. حجم مواد غذایی هدررفته در ایران به اندازه‌ای است که با آن می‌توان غذای ١۵ میلیون ایرانی را در سال تامین کرد. به گزارش تجارت فردا، ۳۵ درصد محصولات کشاورزی تولیدی در ایران به هدر می‌رود که می‌توان به ۳۰ درصد ضایعات در نان، ۲۵ تا ۳۰ (و حتی ۵۰) درصد ضایعات در میوه‌ها و سبزیجات، ۱۰ درصد ضایعات در برنج، ۲۵ درصد ضایعات در خرما و… اشاره کرد.

دانستنی‌هایی درباره آب

آب بیش از 50 درصد از بدن ما را تشکیل و حدود 71 درصد از سطح زمین را پوشش می‌دهد. تنها 2.5 درصد آب شیرین مناسب برای آشامیدن، کشاورزی و بیشتر مصارف صنعتی است. کشاورزی 72 درصد از برداشت جهانی آب شیرین را به خود اختصاص داده اما مانند همه منابع طبیعی، آب شیرین بی‌نهایت نیست. رشد سریع جمعیت، شهرنشینی، توسعه اقتصادی و تغییرات آب‌وهوایی، منابع آبی سیاره را تحت فشار فزاینده‌ای قرار می‌دهد. در عین حال منابع آب شیرین به ازای هر نفر در دهه‌های گذشته 20 درصد کاهش یافته است و دسترسی و کیفیت آب به دلیل چندین دهه استفاده و مدیریت ضعیف، استخراج بیش از حد آب‌های زیرزمینی، آلودگی و تغییرات آب‌وهوایی، به سرعت رو به وخامت است. امروزه 2.4 میلیارد نفر در کشورهایی زندگی می‌کنند که دچار تنش آبی هستند. بسیاری از آن‌ها کشاورزان خرده‌پا هستند که هم اکنون برای برآوردن نیازهای روزانه خود تلاش می‌کنند. رقابت برای این منبع گران بها در حال افزایش است زیرا کمبود آب به یک علت فزاینده درگیری تبدیل خواهد شد. حدود 600 میلیون نفر از مردم جهان تا حدی به سیستم‌های غذایی آبزیان برای امرار معاش وابسته هستند. با این حساب حفظ و حراست از منابع آبی، اکوسیستم‌های آبی و گونه‌هایش، فقط یک مسئولیت نیست، بلکه ضرورتی برای رفاه سیاره ما و ساکنان آن است.

Vision of a world without hunger and malnutrition



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا