- سهشنبه 24 بهمن 1402 :: 01:03
مشاوره فردی: پول توجیبیام حتی 24ساعت در جیبم دوام نمیآورد و نمی توانم پس انداز کنم.
نویسنده : عبدالحسین ترابیان | کارشناسارشد روان شناسی
سول: 18 ساله هستم. مشکلم این است که توانایی پسانداز پول و مدیریت آن را به مدت یک ماه ندارم. هرچه پول به دستم میآید، سریع خرج میکنم. پول توجیبیام کم نیست اما حتی 24ساعت در جیبم دوام نمیآورد. راهنمایی کنید.
پاسخ: دوست گرامی، مشکل شما این است که ولخرج هستید چون خودتان پذیرفته و گفتهاید پول توجیبیتان کم نیست اما زود خرج میشود. اینکه عادت نادرستی مانند ولخرجی را در خود شناسایی کردهاید و دنبال تغییر رویه به سمت پس انداز کردن هستید، نشانه این است که نوجوانی آگاه هستید که تفکری نقاد دارید و این تفکر، از مهارتهای مهم زندگی و باعث اصلاح رفتار و حذف عادتهای آسیبزا در انسان میشود. از طرفی هم گرایش به پسانداز کردن از دوران کودکی و نوجوانی میتواند نشانه استقلال طلبی و آینده نگری شما باشد و همه اینها، جای تبریک به شما و دقت نظرتان را دارد. اما در ادامه، چند توصیه به شما برای حل این چالش دارم.
نماندن پول در جیبتان را ریشهیابی کنید
ولخرجی چه در کودکی و چه در بزرگسالی میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد که عبارتند از : 1- تحت تاثیرگروه دوستان قرار دارید و مثلا با افرادی رفتوآمد دارید که اوضاع مالیشان از شما و خانوادهتان بهتر است و بدون حسابوکتاب خرج میکنند. 2- نداشتن اهدافی که با پسانداز کردن محقق میشود. منظور اهدافی است که به مسایل مالی مرتبط است. 3- بهدست آوردن پول بادآورده و بدون زحمت که در این صورت فرد قدردان آن نیست و 4- خودخواهی فرد باشد که با دیگران مشورت نمیکند و ناآگاهانه رفتار میکند. با این حال و اگر پذیرفته اید که ولخرجی یک عادت ناپسند و داشتن فرهنگ پسانداز کردن، یک عادت حسنه است، این تشخیص شما گامی مثبت و نیمی ازدرمان ولخرجی شماست.
قبل از خرید، دلیلتان را بررسی کنید
اهدافی را که با پسانداز کردن میتوانید در آینده به آنها برسید، تعیین کنید. یک هدف می تواند تامین نیازهای واقعی و ضروری تحصیلی و شخصی باشد که به روحیه استقلال طلبی شما کمک میکند و کمتر منتظر کمک والدین برای خرید آن خواهید بود. خرید لپتاپ، گوشی، هزینه ثبتنام در دوره مورد علاقهتان و … یک هدف برای شما باتوجه به ویژگیهای شخصیتی و نیازهایتان باشد.