- چهارشنبه 04 مهر 1403 :: 08:30
دو روش برای پخت برنج عنبربو وجود دارد یکی روش آبکشی و دیگری روش دمی که مراحل آنها وتفاوت این دو روش را دراین مقاله به خوبی به آنها پرداخته ایم.
اگرچه تاریخچه دقیق و مستند از آغاز کشت برنج عنبربو در دسترس نیست، اما بر اساس شواهد موجود، این نوع برنج برای اولین بار در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 شمسی در استان خوزستان کشت شد. کشاورزان خوزستانی با توجه به شرایط آب و هوایی خاص این استان و خاک حاصلخیز آن، به دنبال کشت برنجی بودند که بتواند در این شرایط به خوبی رشد کند و محصولی با کیفیت و طعم بینظیر تولید کنند. برنج عنبربو با ویژگیهای منحصر به فرد خود، این نیاز را برطرف کرد و به سرعت در بین کشاورزان و مصرفکنندگان محبوبیت پیدا کرد.
با گذشت زمان و شناخته شدن بیشتر برنج عنبربو، کشت آن به استانهای دیگری مانند ایلام، فارس، لرستان و خراسان رضوی نیز گسترش یافت. هر منطقه با توجه به شرایط آب و هوایی و نوع خاک خود، گونههای مختلفی از برنج عنبربو را تولید میکند که هر کدام ویژگیهای خاص خودش را دارد.عنبربو گوهری پنهان در جنوب، یکی از گنجینههای پنهان در سفرههای جنوبیهاست. این برنج با عطر و طعم بینظیرش، جایگاه ویژهای در دل دوستداران برنج خوشطعم پیدا کرده است.
همانطور که از نامش پیداست، عطر و بوی این برنج شبیه به عنبر است و طعمی بسیار دلنشین دارد.برنج عنبربو برخلاف برنجهای طارم و هاشمی، دانه کوتاه و چاقی دارد و هنگام پخت قد زیادی نمیکشد.برنج عنبربو طبعی گرم دارد و برای بدن بسیار مفید است.برنج عنبربو نسبت به سایر برنجها به شرایط محیطی سختتر مقاومتر است و به آب کمتری نیاز دارد.اگر به دنبال برنجی با طعم و عطر بینظیر و خواص درمانی هستید، برنج عنبربو بهترین گزینه برای شماست. این برنج علاوه بر اینکه بسیار خوشمزه است، برای سلامتی نیز مفید است.روش پخت برنج عنبربو با سایر برنجها کمی متفاوت است.توصیه ما در پخت برنج عنبربو این می باشد که برای پخت بهتر این برنج، بهتر است از افراد با تجربه کمک بگیریم که البته ما در این مقاله به نحوه ی پخت این برنج می پردازیم که چگونه آن باید پخته شود و از چه روشی برای پخت آن می توانیم استفاده کنیم تا بهتر پخته شود.
دلایل محبوبیت روزافزون:
مقاومت به شرایط محیطی: برنج عنبربو به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی گرم و خشک، نسبت به سایر برنجها به آب کمتری نیاز دارد و در برابر آفات و بیماریها مقاومتر است.
طعم و عطر بینظیر: عطر و طعم خاص و دلنشین این برنج، آن را از سایر برنجها متمایز کرده است.
کشت ارگانیک: بسیاری از کشاورزان برنج عنبربو را به صورت ارگانیک کشت میکنند که این امر باعث شده است این برنج به عنوان یک محصول سالم و طبیعی مورد توجه قرار گیرد.
خواص درمانی: برخی معتقدند که برنج عنبربو خواص درمانی دارد و برای سلامتی مفید است.برنج عنبربو در طب سنتی نیز کاربردهای فراوانی دارد.
اگر دنبال یک برنج خوب هستید و ارگانیک و سالم بودن آن برایتان مهم است از برنج عنبر بو شوشتر یا برنج عنبر بو بانو بختیاری استقاده کنید .
آینده برنج عنبربو:
با توجه به محبوبیت روزافزون برنج عنبربو و خواص برنج عنبربو ، میتوان انتظار داشت که در آینده نزدیک شاهد گسترش کشت این برنج در مناطق مختلف کشور و حتی صادرات آن به سایر کشورها باشیم. همچنین با انجام تحقیقات بیشتر بر روی این نوع برنج، میتوان به شناخت بهتر خواص و ویژگیهای آن دست یافت و از آن برای تولید محصولات متنوعتر استفاده کرد.
طرز پخت برنج عنبربو:
برنج عنبربو به دلیل عطر و طعم خاصش، یکی از محبوبترین برنجهای ایرانی است. برای پخت این برنج خوشمزه، میتوانید از دو روش آبکش و دمی استفاده کنید. هر کدام از این روشها طعم و بافت متفاوتی به برنج میدهند. در ادامه، طرز پخت هر دو روش را به طور کامل برای شما شرح میدهیم:
روش آبکش
مواد لازم:
برنج عنبربو
نمک
روغن
طرز تهیه:
شستشو: برنج را چندین بار بشویید تا آب آن شفاف شود.
خیساندن (اختیاری): برای تسریع در پخت، میتوانید برنج را به مدت یک ساعت در آب ولرم و نمک خیس کنید.
پخت: برنج را در آب جوش و نمک بریزید و به مدت 10-15 دقیقه بجوشانید.
آبکش کردن: برنج را آبکش کرده و با آب سرد بشویید.
دم کشیدن: برنج آبکش شده را در قابلمه مناسبی ریخته و روی حرارت کم به مدت 30-40 دقیقه دم کنید.
روغن مالی: در انتها، کمی روغن روی برنج بریزید و با کفگیر هم بزنید تا دانههای برنج به هم نچسبند.
روش دمی
مواد لازم:
برنج عنبربو
نمک
روغن
آب
طرز تهیه:
شستشو: برنج را چندین بار بشویید تا آب آن شفاف شود.
خیساندن (اختیاری): برای تسریع در پخت، میتوانید برنج را به مدت یک ساعت در آب ولرم و نمک خیس کنید.
پخت: برنج را در قابلمه مناسب ریخته و آب را به اندازه یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج بریزید. کمی نمک و روغن اضافه کرده و روی حرارت زیاد بگذارید تا آب به جوش آید.
دم کشیدن: حرارت را کم کرده و با دمکنی، قابلمه را بپوشانید و به مدت 45-60 دقیقه اجازه دهید برنج دم بکشد.
مقدار آب: برای پخت برنج دمی، مقدار آب باید به اندازهای باشد که برنج کاملا پخته شود اما شفته نشود.
حرارت: در هنگام دم کشیدن، حرارت باید بسیار کم باشد تا برنج به آرامی دم بکشد.
روغن: افزودن کمی روغن به برنج باعث میشود که دانههای برنج به هم نچسبند و خوشپختتر شوند.
نکات کلیدی برای پخت بهتر برنج عنبربو:
کیفیت برنج: برای پخت برنج عنبربو، بهتر است از برنجی با کیفیت و تازه استفاده کنید. برنج کهنه یا نامرغوب، طعم و عطر خوبی نخواهد داشت.
شستشو: برنج را قبل از پخت چندین بار بشویید تا نشاسته اضافی آن گرفته شود و برنج خوشپختتر شود.
خیساندن: خیساندن برنج باعث میشود که برنج زودتر پخته شود و دانههای آن شکفتهتر شوند. اما خیساندن اجباری نیست و میتوانید برنج را بدون خیساندن نیز بپزید.
مقدار آب: مقدار آبی که برای پخت برنج استفاده میکنید، بسیار مهم است. اگر آب زیاد باشد، برنج شفته میشود و اگر آب کم باشد، برنج مغز پخت نمیشود.
حرارت: در هنگام پخت و دم کشیدن برنج، حرارت باید به طور مداوم تنظیم شود. حرارت زیاد باعث میشود که برنج ته بگیرد و حرارت کم باعث میشود که برنج دیرتر دم بکشد.
روغن: افزودن کمی روغن به برنج باعث میشود که دانههای برنج به هم نچسبند و خوشپختتر شوند.
دم کشیدن: دم کشیدن برنج یکی از مهمترین مراحل پخت است. در این مرحله، برنج بخارپز میشود و طعم و عطر آن بهتر میشود.
تفاوت پخت برنج عنبربو به روش آبکش و دمی
روش آبکش: در این روش، برنج را در آب جوش میپزند و سپس آبکش میکنند. این روش برای افرادی که دوست دارند برنجشان سفتتر باشد، مناسبتر است.
روش دمی: در این روش، برنج را با آب و کمی نمک در قابلمه میریزند و روی حرارت قرار میدهند تا آب آن تبخیر شود و برنج دم بکشد. این روش برای افرادی که دوست دارند برنجشان نرمتر و خوشعطرتر باشد، مناسبتر است.
فوت و فنهای پخت برنج عنبربو
برای اینکه برنج عنبربو خوشعطرتر شود، میتوانید در هنگام پخت به آن کمی زعفران دم کرده اضافه کنید.
برای اینکه برنجتان مجلسیتر شود، میتوانید در ته قابلمه یک لایه ته دیگ درست کنید.
اگر میخواهید برنجتان سریعتر دم بکشد، میتوانید از قابلمههای مخصوص دمپخت استفاده کنید.
در نهایت، بهترین روش پخت برنج عنبربو، روشی است که به سلیقه شما بیشتر نزدیک باشد.
جمع بندی:
برنج عنبربو یکی از برنج های معروف در جهان می باشد که مورد علاقه ی بسیاری از مردم جهان است.برنج عنبربو دارای خواص خاصی می باشد که او را از دیگر برنج های ایرانی جدا کرده است و برنجی می باشد که در نواحی جنوب کشور کشت و برداشت می شود.در استان خوزستان و ایلام بیشترین کشت برنج را به این برنج اختصاص داده اند.در این مقاله به نحوه ی پخت این برنج پرداخته ایم و گفته ایم که دو روش برای پخت این برنج وجود دارد یکی روش آبکشی و دیگری روش دمی که مراحل آنها وتفاوت این دو روش را دراین مقاله به خوبی به آنها پرداخته ایم.