- پنجشنبه 11 مهر 1398 :: 04:56
معمولا همه ی آدم ها با احساس خستگی بعد از غذا خوردن که سراغشان آمده آشنا هستند. این حس خواب آلودگی معمولا بعد از خوردن…
معمولا همه ی آدم ها با احساس خستگی بعد از غذا خوردن که سراغشان آمده آشنا هستند. این حس خواب آلودگی معمولا بعد از خوردن غذاهای سنگین به سراغ آدم می آید که به این حس خواب آلودگی “خواب آلودگی بعد از غذا گفته می شود . اما منشا این حس خواب آلودگی چیست؟ در این بخش از سلامت نمناک 6 دلیل و راهکار برای آن آورده شده است.
علت خستگی بعد از غذا و راه حل آن
1. ارتباط بین هضم غذا و نیاز به استراحت
ممکن است خنده دار به نظر برسد اما بسیاری از افراد این احساس خواب آلودگی را با کمبود انرژی اشتباه می گیرند درحالی که هضم غذا باعث می شود سیستم عصبی احساس نیاز به استراحت را در فرد ایجاد کند که به عنوان ( پاسخ سیستم عصبی پاراسمپاتیک شناخته می شود).در نتیجه هضم غذا با استراحت و احساس آرامش ارتباط مستقیم دارد و به همین دلیل بسیاری از افراد بعد از خوردن غذا، احساس خستگی می کنند و این می تواند به دلایل مختلفی که در ادامه گفته می شود باشد.
2. هدایت جریان خون به سمت روده
ممکن است دلیل این احساس خستگی این باشد که بعد از خوردن غذا انرژی و جریان خون به سمت روده هدایت میشوند نه به سمت مغز.
بعد از خوردن یک وعده ی غذایی حجیم، جریان خون به روده هدایت میشود تا از منابع مورد نیاز برای هضم غذا استفاده شود. این بدان معناست که در جاهای دیگر همچون مغز جریان خون کاهش مییابد و ممکن است باعث ایجاد خواب آلودگی در فرد شود.
در طب چینی از این پدیده به عنوان منحرف شدن جریان خون از مغز به معده و طحال یاد می شود که نه تنها خون به روده منتقل می شود بلکه از انرژی هم در فرایند هضم غذا استفاده خواهد شد.
غذاهایی که خستگی بعد از غذا را بیشتر می کنند
بعضی موارد خاص باعث می شوند که بدن مستعد صرف انرژی بیشتر برای هضم غذا شود و بنابراین، احساس خستگی در فرد بیشتر می شود که بعضی از این موارد عبارتند از:
– نواقص:
اگر نواقص خاصی در اسید معده، آنزیم های گوارشی یا مواد مغذی بدن وجود داشته باشد، بدن برای هضم غذا نیاز به صرف انرژی بیشتری دارد. همچنین، هضم ضعیف نیز به معنای آن است که ذرات بزرگی وارد قسمت هایی از دستگاه گوارش شوند که نباید به آنجا راه پیدا می کردند. درچنین وضعیتی در دیواره های روده کوچک احساس سوزش ایجاد می شود که منجر به استرس درونی و صرف انرژی بیشتر برای هضم غذا خواهد شد.
– خوردن یک وعده غذایی بسیار سنگین:
هضم غذای سنگین سخت تر و زمان بر تر از هضم غذای اندک است. همچنین نیازمند صرف انرژی وایجاد جریان خون بیشتر در روده است و در نتیجه بعد از خوردن یک وعده غذایی سنگین احساس خستگی بیشتری به سراغ فرد می آید.
خستگی بعد غذا
– پایین بودن همیشگی سطح انرژی:
اگر سطح انرژی موجود در شخص همیشه کم باشد، صرف انرژی زیاد برای هضم غذا باعث می شود که فرد بعد از خوردن غذا احساس خستگی بیشتری کند.
– وجود نقص و مشکل درطحال:
در طب چینی وجود نقص در طحال یکی از دلایل متدوال در ضعیف بودن هضم است.
راه حل های پیشنهادی:
غذا به خوبی جویده شود:
این امر باعث می شود که دستگاه گوراش راحت تر غذا را هضم کند و انرژی کمتری صرف هضم غذا شود.
اطمینان حاصل کردن از اینکه بدن از سطح مناسبی از مواد مغذی برخوردار است. مصرف مولتی ویتامین ها روشی عالی برای حفظ وضعیت مواد مغذی لازم برای بدن است.
بهتر است برای ارزیابی وضعیت تغذیه، به یک متخصص تغذیه مراجعه شود . همچنین با انجام آزمایش خون براحتی می توان از میزان مواد مغذی موجود در بدن آگاه شد.
استفاده از سرکه سیب
خوردن یک لیوان آب حاوی یک قاشق غذا خوری سرکه سیب می تواند به تولید اسید معده کمک کند و روند هضم غذا را راحت تر کند که البته این یک راه حل موقت برای تولید بهتر اسید معده می باشد و بهتر است که مواد مغذی لازم بدن به اندازه کافی دریافت شود تا تولید اسید معده به خودیِ خود انجام شود.
درمان خستگی بعد از غذا
مصرف بیشتر غذاهای گرم و پخته شده به جای خوردن غذاهای سرد و خام. این یک راه حل مناسب برای کسانی است که هضم مواد غذایی در بدنشان کند تر انجام می شود .
بیشتر کردن تعداد وعده های غذایی و سبک تر کردن حجم غذا به جای خوردن 3 وعده غذایی سنگین در روز که در این روش هضم آسان تر انجام شده و انرژی مصرفی برای آن کمتر خواهد بود .
راه حل های پیشنهادی
از خوردن موادغذایی که منبع کربوهیدرات ها ساده هستند مانند( برنج سفید، نان سفید، آرد سفید و سی زمینی سفید خودداری شود) و در عوض مواد غذایی سبوس دار و کربوهیدرات های پیچیده که قند را به آرامی آزاد می کنند جایگزین شوند. اصطلاح دیگر برای این منابع غذایی ، غذا های دارای شاخص گلیسمی کم یا غذا های کم فشار گلیسمی است.
خوردن پروتئین در هر وعده غذایی. این امر به ترشح کندتر قند در بدن کمک کرده و باعث می شود انرژی فرد مدت بیشتری حفظ شود.
گنجاندن دارچین در وعده های غذایی مصرفی شخص. این امر به تعادل سطح قند خون کمک می کند.
در صورت داشتن مشکل عدم تعادل قند خون، مکمل های مربوط به آن مصرف شود.
در صورت پایین آمدن ناگهانی قند خون بلافاصله بعد از خوردن غذا لازم است که شخص آزمایش قند خون بدهد تا بررسی شود دلیل آن چیست. ممکن است شخص مستعد ابتلا به بیماری هیپوگلیسمی، هایپر گلیسمی، مقاومت به انسولین و یا دیابت باشد.