• دوشنبه 03 آبان 1400 :: 11:59

موارد مصرف و خاصیت گیاه دارویی افسنتین Artemisia absinthium

گیاهان دارویی

موارد مصرف افسنتین

نام های انگلیسی: Absinthium ، Wormwood ، Green ginger, Afsantin

گیاه افسنطین به عنوان ضد کرم، ضد گرفتگی عضلات و افزایش دهنده صفرا استفاده می شود. مواد تلخ موجود در این گیاه ترشحات معده را افزایش داده و سبب افزایش اشتها می شود. همچنین تنظیم کننده قاعدگی است.از افسنطین در طب سنتی برای تسکین دردهای مزمن، یرقان، نقرس، برونشیت، مالاریا، سیاه سرفه، زخم های لثه و دهان، سوزش معده و قلب، درد عصبی، التهاب، سرخک، تب و راش مورد استفاده قرار می گرفته است. امروزه نیز در درمان رماتیسم، رفلکس مری، دردهای قلبی، دیابت ملیتوس، مالاریا ،هپاتیت ، عفونت های قارچی ویروسی و تنگی نفس کاربرد دارد (6-4).

مکانیسم اثر افسنتین

تحقیقات اثرات ضد سرطانی گیاه افسنطین و سایر گونه های آن را بر روی رده های سرطانی مختلف ثابت کرده است. همچنین ترکیب آرتمیزینین (نوعی سزکوئی ترپن) این گیاه در درمان سرطان مشخص شده است. کوئرسیتین موجود در این گیاه و سایر گونه های افسنطین باعث مهار رشد بسیاری از سلول های سرطانی از جمله MCF-7 می گردد.ترکیب ایزورامنتین موجود در افسنطین رشد بسیاری از سلول های سرطانی از جمله MDA-MB-435، SKMEL-5، MCF-7، DLD و LLC را مهار میکند. تحقیقات ثابت کرده است که این گیاه دارای اثرات ضد نفخی است و ترشح اسید معده و تولید صفرا را نیز افزایش می دهد که باعث بهبود هضم و نیز جذب مواد مغذی می شود. بنابراین علاوه بر درمان اختلالات گوارشی، در درمان نارسایی های ناشی از کمبود مواد مغذی مانند آنمی مؤثر است (8،9،1).

فارماکوکینتیک افسنتین

ترکیبات اصلی و دارویی این گیاه : این گیاه شامل اسانس، فلاونوئید، اسیدهای فنولیک، اسیدهای آلی، استروئیدها، ترپنوئیدها، ساپونین ها و تانن می باشد. اسانس گیاه شامل ترکیب اپوکسیوسیمن، کریسانتنول، استات کریسانتنیل، تویون، تویول، سینئول، کامفر، پاراسایمن، لینالول، آلفا- پینن، بتا- پینن، لیمونن و ترپینن است. همچنین گیاه شامل مواد تلخ از جمله آبسینتین، آرتمیزینین و آستابسین است که اثرات درمانی گیاه محسوب می شوند. آرتزونیت از مهمترین مشتقات آرتمیزینین است.دی هیدروآرتمیزینین و دی هیدروآرتمیزینین از دیگر مشتقات آن است. همچنین ایزورامنتین و فلاونوئید کوئرستین از ترکیبات دارویی دیگر این گیاه است (3-1).

عوارض جانبی افسنتین

استفاده بیش از حد از این گیاه در مقادیر بالا و مصرف طولانی مدت سبب ایجاد مسمومیت شدید، سرگیجه، تشنج و اختلالات روانی می شود. که این حالت به دلیل ترکیب توژون این گیاه است که با اثر بر گیرنده های کانابینوییدی اثر سمی خود را ایجاد می کند.این گیاه نباید به طور همزمان با داروهای کاهنده آستانه تشنج استفاده شود (7).

تداخلات دارویی افسنتین

با توجه به این که تاکنون تداخلات دارویی در مصرف این گیاه گزارش نشده است بهتر است با احتیاط مصرف شود.

هشدار ها افسنتین

در صورت وجود زخم معده و روده به دلیل اثرات بازدارندگی معده و تحریک دستگاه گوارشی نباید مصرف شود.مصرف طولانی مدت اسانس یا عصاره های مختلف این گیاه به دلیل وجود ترکیب سمی توژون (Thujone) مجاز نیست.مصرف این گیاه به دلیل اثرات محرک رحمی و قاعده آور، در دوران بارداری مجاز نمی باشد و موجب سقط جنین می گردد.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا