• پنج‌شنبه 06 آبان 1400 :: 08:20

موارد استفاده و خاصیت گیاه دارویی کندر Boswellia papyrifera (Del.) Hochst

گیاهان دارویی

موارد مصرف کندر

نام علمی گیاه: Boswellia sacra
نام انگلیسی: frankincense ، olibanum-tree

تحقیقات ثابت کرده است که کندر دارای اثر ضد التهابی است که مکانیسم اثر آن به اسیدهای تری ترپنوئید به ویژه بتا- بوسولیک اسید و مشتقات آن مربوط می شود. این ترکیب مهار کننده اختصاصی آنزیم 5- لیپواکسیژناز است و بیوسنتز لکوترین ها را مهار کند. همچنین مشخص شده است که این ترکیب در کندر سبب کاهش تخریب گلیکوزآمین گلیکان ها می شود که موجب بهبود وضعیت غضروف در بیماران دچار استئوآرتریت و توقف پیشرفت بیماری آن ها می شود. تحقیقات ثابت کرده است کندر در درمان اسهال بیماران دچار سندرم التهاب روده ای بدون این که ایجاد یبوست کند مؤثر است. و در کنترل اسهال ناشی از استیل کولین و کلرید باریوم از طریق مهار انقباض عضلات صاف روده ای مؤثر است. مشخص شده است که بوسولیک اسید کندر به عنوان یک ترکیب ضد زخم گوارشی اثرات خوبی دارد. همچنین ترپن های این گیاه دارای اثرات آپوپتوتیک و مهاری علیه سلول های سرطانی دارد و اثر این گیاه در کاهش قند خون ثابت شده است. در پژوهش ها اثرات ضد میکروبی و فعالیت ضد قارچی آن بر علیه کاندیدا آلبیکنس مشخص شده است. رزین این گیاه برای مبتلایان به بیماری MS، افراد با حساسیت های فصلی و سیروز کبدی مؤثر است (9-6، 5).

مکانیسم اثر کندر

مشتقات بوزوليك اسيد موجود در كندر ، بخصوص استيل 11- كتو بوزوليك اسيد، از لحاظ فارماكولوژي بسيار فعال بوده و بطور خاص باعث مهار سنتز لوكوترين آندوژن مي گردد .
برخلاف داروهاي غير استروئيدي ضد التهاب، عصاره كندر فاقد خاصيـت اسيدزائي در دستـگاه گوارش مي باشد. عصاره كندر بخصوص اسيد بوزوليك يك پنتاسيكليك تري ترپنوئيدو مشتقات استيله آن روي توليد آنتي بادي ها و مصونيت سلولي هر دو اثر مي نمايد. اسيد بوزوليك يك مهار كننده بسيار قوي ليپواكسي ژناز مي باشد. و از اين طريق توليد لوكوترين را مهار مي كند، بخصوص LTB-4 كه يك عامل كموتاكيك فعال است. تجارب باليني روي 81 نفر بيمار مبتلا به روماتيسم همراه با گروه كنترل و پلاسبو و تحت درمان با عصاره كندر بطور قابل ملاحظه اي كاهش درد و التهاب را با يك دوره درمان سه ماهه نشان داد.

فارماکوکینتیک کندر

یک نوع گم رزینی است که شامل 35-25 درصد صمغ غیرمحلول در الکل، 70- 60 درصد رزین و بقیه آن اسانس است. بخش غیرمحلول آن شامل آرابین و باسورین و قسمت محلول آن دارای اولیبانورژن و شامل ترپن ها است. بوسولیک اسیدها و مشتقات آن از اصلی ترین ترکیبات کندر است که مهمترین این مشتقات شامل بتا- بوسولیک اسید، 11- کتوبوسولیک اسید است (3-1).

عوارض جانبی کندر

دوز کشنده این گیاه (رزین) بالای 2 گرم بر کیلوگرم است. عوارض جانبی آن در انسان بسیار کم است و فقط در موارد نادر در دوز بالا و وجود حساسیت ایجاد تهوع، رفلاکس، اختلالات گوارشی ایجاد می شود

منبع : سایت دارویاب


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

رفتن به بالا