- سهشنبه 19 اردیبهشت 1402 :: 01:59
مشاوره فردی: گُلفروش هستم و مغزم در برابر خلاقیت قفل شدهاست.
نویسنده : فرزانه شهریاردوست| کارشناسارشد روانشناسیبالینی
سوال: مردی 21 سالهام. چند وقتی است که در یک گل فروشی کار میکنم. کارم نیاز به خلاقیت زیادی دارد اما هر وقت میخواهم یک ایده خلاقانه بدهم، احساس میکنم که مغزم قفل شده! هر وقت ایدههایم را اجرایی میکنم، نتیجهاش خوب نمیشود. برای خلاقتر شدنم چه کنم؟
پاسخ: همانطور که خودتان میدانید شاید بتوان خلاقیت را تغییر زاویه نگاه به مسئله دانست. وقتی شما مسئله را از زاویه متفاوتی مشاهده میکنید، تحلیل متفاوتی ارائه میدهید و در نتیجه راهکارهای متفاوتی خواهید داشت. در زمینه افزایش خلاقیت شغلی، چند پیشنهاد به شما داریم.
مجلات گلآرایی را ببینید
مطالعه یکی از راههای افزایش خلاقیت شغلی است. بهطور روزانه از منابعی که به شما ایدههای جدید میدهد، مطالعه موارد موفق و پیشرو در حیطه کاری شما و … بهره بگیرید. مثلا مطالعه مجلات و کتابهای تخصصی گلآرایی که نمونه های خارجی آن در اینترنت موجود است، میتواند به شما کمک کند. همچنین در دورههای به روزرسانی و آموزشی که در حیطه شغلی شما برگزار میشود و ایدههای نو و به روز به اشتراک گذاشته و تمرین میشود، شرکت کنید.
از اجراییکردن ایدههایتان نترسید
گفتهاید هر وقت ایدههایم را اجرایی میکنم، نتیجهاش خوب نمیشود اما شما نباید از ریسک و اجرایی کردن ایدههایتان بترسید. بسیاری از ایدهها با شکست مواجه میشوند اما در نهایت یک ایده است که به موفقیت منجر میشود. بنابراین از شکست ایدههای خلاقانه واهمه نداشته باشید زیرا همین تجربههای کسب شده در این راه در نهایت میتواند بر دستیابی به موفقیت تاثیرگذار باشد.
بین ایدهها پیوند برقرارکنید
یکی از راههای خلاقیت، بررسی ایدههای موجود و تلاش برای ایجاد پیوند میان آنها ست. هنگامی که تلاش میکنید ایدههای مختلف را جمع کنید و درباره آن فکر میکنید، در واقع ناخودآگاه شما پیامی مبتنی بر ایجاد ارتباط میان آنها دریافت میکند و معمولا هنگامی که به این مسئله فکر نمیکنید یا در فضایی غیر از محیط کار قرار دارید، ناخودآگاه یک ایده جذاب به ذهن شما خطور میکند که قبلا آن را نمیدانستید و احساس میکنید کاملا جدید است.
سوالات طلایی بپرسید
ایدههای فعلی لزوما بهترین ایدهها نیستند. سعی کنید ایدهها و روشهای موجود را به چالش بکشید. بهترین راه برای به چالش کشیدن ایدهها و روشهای موجود، استفاده از دو سوال طلایی «کی گفته؟» و «واقعا بهتر از این نمیشه؟» است. این مسئله برای تمام عادتهای شغلی شما هم صادق است. در شغل خود هیچگاه به عادتهای همیشگی عادت نکنید و مرتب عادتهای خودتان را تغییر دهید. در مواجهه با تمام روشهای روتین شغلتان این دو سوال را بپرسید و به ذهنتان اجازه دهید برای شما پاسخ پیداکند.
نگویید خلاق نیستم
بیت شعری از مولانا وجود دارد با این مضمون که: اگر گویی که بتوانم قدم در نِه که بتوانی ؛ وگر گویی که نتوانم برو بنشین که نتوانی. این بیت نشان میدهد که اولین مهارت برای ارتقای خلاقیت شغلی، ایجاد باورهای مثبت در خودتان درباره خلاقیت است. اگر عمیقا باور داشته باشید که اصلا خلاق نیستید(هرچند از دیگر مهارت های بهبود خلاقیت استفاده کنید) توفیق چندانی نخواهید داشت.