- پنجشنبه 28 اردیبهشت 1402 :: 01:51
وظیفه یک بینایی سنج چیست و چه سختی های در این رشته وجود دارد؟
نویسنده : اکرم انتصاری
اپتومتریست را مردم را با عنوان «بینایی سنج» میشناسند. در بسیاری از کشورهای اروپایی میزان بینایی سنجها چند برابر چشمپزشکهاست چون مردم در ابتدا برای تشخیص مشکل چشم باید به بیناییسنج مراجعه کنند. درباره این شغل بیشتر بدانیم.
در رشته بینایی سنجی(اپتومتری)، چه خبر است؟
سازمان بهداشت جهانی علم بیناییسنجی را به معنای مراقبت اولیه از بینایی میداند. یعنی فرد مبتلا به بیماری چشم و مشکلات دید، اول باید توسط یک بیناییسنج معاینهشود. وظیفه یک بیناییسنج تشخیص و تصحیح عیوب انکساری مانند نزدیکبینی، دوربینی، آستیگماتیسم با تجویز عدسیهای مناسب مانند عدسیهای عینک یا لنزهای تماسی، تشخیص و تصحیح اختلالات دید دوچشمی و تنبلی چشم، تعیین بهداشت عمومی چشم و بهداشت بینایی در محیط کار و دادن آموزشهای لازم در این زمینه است. وقتی یک بیمار به بیناییسنج مراجعه میکند متخصص این رشته بعد از گرفتن تاریخچه سلامت چشم و معاینه آن در صورت نیاز ،بیمار را به متخصص مربوط معرفیمیکند.
بعد از بیرون آمدن از دانشگاه چه چیزی در انتظار یک بینایی سنج است؟
این رشته در چند دانشگاه محدود و از طریق شرکت در کنکور علوم تجربی ارائه میشود. به همین دلیل موقعیت کاری خوبی در انتظار یک دانشآموخته بیناییسنجی است. نقش این حرفه به مرور زمان با افزایش جمعیت سالمند و میان سال و همچنین مشکلات بینایی مردم پررنگتر میشود. شرکت در طرح پایان دوره کارشناسی در این رشته اجباری نیست، اما اگر بخواهید دفتر کار شخصی بیناییسنجی تاسیسکنید باید گواهی پایان طرح را داشته باشید. همچنین یک بیناییسنج میتواند به عنوان مشاور در بهداشت چشم و مشکلات بینایی در محیطهای آموزشی، خدماتی و صنایع با سازمانهای دولتی و شرکتهای خصوصی همکاری کند یا مسئول سنجش بینایی برای امور استخدامی، نظامی و اخذ گواهی نامه رانندگی و خلبانی باشد.
بینایی سنجی به درد چه کسانی میخورد؟
یک بیناییسنج باید به دروس فیزیک مسلط و بهخصوص به فیزیک نور علاقهمند و همچنین در دوره دبیرستان درسهای ریاضی و زیستشناسی را جدی گرفته باشد. داشتن چشم و دستهایی سالم و توانمند برای بیناییسنج نیز ضروری است. این رشته صبر و حوصله زیادی میطلبد چون تعیین نمره عینک یکی از سختترین کارها در علوم بینایی است و فرد باید برای آن و همچنین ساخت عینک پرحوصله باشد. یک بیناییسنج باید توانمندیهایی مانند برخورد درست با مراجعان و بیماران، صبر در معاینه بیماران و حفظ روحیه هنگام معاینه بیماران کمبینا یا کسانی که مشکلات حادچشمی دارند، داشته باشد.
شرایط کاری و درآمد بینایی سنجی به چه صورت است؟
میزان درآمد اپتومتریستها یا همان بیناییسنجها بسته به محیط کار، میزان سابقه، تحصیلات و مهارت آنها متفاوت است. افرادی که در مراکز دولتی مشغول کار میشوند، حقوق رسمی تصویبشده را دریافت میکنند و کسانی که در دفتر کار شخصی خود فعالیت میکنند، میتوانند درآمد بسیار بیشتری داشتهباشند. یک بیناییسنج علاوه بر تجویز عینک مجاز است عینکهایی را که تجویز میکند ،بسازد و به فروشبرساند، به همین دلیل می تواند درآمد خوبی داشته باشد. به طورکلی در صورت داشتن مهارت و تحصیلات کافی، این رشته بازار کار و درآمد مناسبی دارد.
در رشته بینایی سنجی چطور میتوان به موفقیت رسید؟
علاقه مندی به دروس زیست شناسی و فیزیک (به ویژه مبحث فیزیک نور) میتواند موجب موفقیت و علاقه بیشتر یک بیناییسنج شود. دانشجوی این رشته باید در طول تحصیل اطلاعات عمومی خوبی در زمینه پزشکی کسب کند چون وقتی بیمار به بیناییسنج مراجعه میکند از مشکل خود اطلاع دقیقی ندارد. همچنین رشته چشمپزشکی و بیناییسنجی در کنار هم قرار دارند و در بعضی از مواقع با یکدیگر مرتبط هستند. دانشآموخته این رشته اگر بخواهد متخصص خوبی شود و کار خوبی ارائه دهد باید روابط عمومی بالایی داشته باشد تا بتواند با جلب اعتماد بیمار برای مداوای او قدم بردارد.